Moskva zahteva od Londona podatke o licima osumnjičenim za trovanje u Solsberiju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahtevalo je od britanskog ambasadora u Moskvi Lorija Bristoua da dostavi otiske prstiju dvojice muškaraca koje je London označio kao osumnjičene za slučaj trovanja Skripaljevih u Solsberiju i povezanih sa Rusijom, izjavila je novinarima portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

„Radi se o tome da je trebalo da se uzmu otisci prstiju od onih koji putuju u Veliku Britaniju kako bi dobili britansku vizu, ukoliko se radi o državljanima Rusije“, rekla je portparolka Ministarstva. 

Prema njenim rečima, „britanski ambasador je izjavio da britanska strana neće pružiti nikakve materijale“.

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov - Sputnik Srbija
Prva reakcija Moskve na vest o „osumnjičenim Rusima“ za ubistvo Skripalja

„London je odbio da pruži bilo kakve druge informacije o tom slučaju: brojeve pasoša, patronime, lične podatke i tako dalje“, objasnila je ona.

„Polazimo od toga da će ti podaci biti predati preko Interpola“, istakla je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova.

Britansko državno tužilaštvo je 5. septembra saopštilo da su dvojica ruskih državljana, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, optuženi u „slučaju Skripalj“ za napad nervnim agensom u Solsberiju. Tužbe su podnete prema četiri tačke, uključujući pokušaj ubistva bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije i britanskog policajca Nika Bejlija. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da su osumnjičeni agenti Glavne obaveštajne uprave (GRU).

U britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala