Evropa konačno reagovala na ubistvo Zaharčenka

© AFP 2023 / Vasily MaximovZastava EU u Kijevu
Zastava EU u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je informisana o smrti lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka i u vezi sa tim ukazuje na važnost poštovanja Minskih sporazuma, prenosi portal „UNN“ pozivajući se na predstavništvo EU u Ukrajini.
Portret sa likom bivšeg lidera DNR Aleksandra Zaharčenka i cveće ispred kafića Separ u Donjecku u kome je u eksploziji poginuo Zaharčenko - Sputnik Srbija
Rusija žali zbog nedostatka reakcije OEBS-a na ubistvo Zaharčenka

Predstavništvo je objavilo da je informisano o smrti Zaharčenka i naglasilo da je sukob na istoku Ukrajine odneo previše života.  

„Mi kao Evropska unija nastavljamo da radimo na punoj implementaciji Minskih sporazuma, koji i dalje predstavljaju pouzdanu osnovu za održivo političko rešavanje sukoba, poštujući teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da EU očekuje da sve strane u sukobu pokažu međusobno poštovanje obaveza, a takođe potvrdila posvećenost mirnom rešavanju situacije u okviru Minskih sporazuma i založila se za nastavak diplomatskog rada u „normandijskom formatu“, kao i trilateralne kontakt-grupe i Specijalne posmatračke misije OEBS-a.

Zaharčenko je poginuo u petak, 31. avgusta, u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. U eksploziji je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala