Kakva je budućnost penzionera i PIO fonda u Srbiji

Pratite nas
Ukidanjem Zakona o privremenom umanjenu penzija, koji je na snazi od oktobra 2014. godine, a kojim su penzije veće od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto od novembra će se isplaćivati zakonske penzije, stoji u novom nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO.
Kakva je budućnost penzionera i PIO fonda u Srbiji

Kolike penzije će ubuduće dobijati penzioneri, naravno, interesuje njih i članove njihovih porodica.

Građane Srbije, koji još rade, najviše zanima kako će se i koliko pomerati starosna granica za odlazak u penziju. Položaj penzionera umnogome zavisi od situacije u sektoru penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji. Pitanja su: Kakva je budućnost PIO fonda u Srbiji? Kako prevazići deficit u PIO fondu? Gde smo u odnosu na Evropu?

Iz resornog ministarstva čuje se da će ono, sa drugim socijalnim partnerima kreirati paket mera za reformu ne samo penzionog već i celokupnog sistema socijalne zaštite. Dokle se stiglo? Da li je rešenje uvođenje II stuba penzionog Sistema jer, u poslednje vreme sve glasnije se čuju kritike da će uvođenje drugog stuba dovesti do toga da ionako osiromašeni penzijski fond bude dodatno uskraćen za deo uplata od doprinosa koji bi se slivao u obavezni privatni penzijski fond? Da li bi to isplatu postojećih obaveza prema penzionerima učinilo još težim?

O tome kakvi su dosadašnji efekti III stuba, odnosno, dobrovoljnog penzionog osiguranja ali i kako procenjuju održivosti penzionog sistema u budućnosti, ne samo zbog demografskog starenja već i pre svega, zbog visoke nezaposlenosti i rasprostranjene sive ekonomije u današnjoj emisiji "Energija Sputnjika" Jelica Putniković razgovara sa Zoranom Miloševićem, pomoćnikom ministra za PIO i Đurom Perićem, predsednikom Saveza penzionera Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala