„Plesna diplomatija“: Sedmoro političara koje se opustilo uz muziku (video)

© REUTERS / Roland SchlagerKarin Knajsl i Vladimir Putin
Karin Knajsl i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Austrije istakla se u „plesnoj diplomatiji“, dve nedelje nakon što je na svom venčanju zaigrala sa Vladimirom Putinom, ali nije samo ona od političara obula cipele za ples.

„Diplomatija je mnogo više od međusobnog upućivanja političkih nota… Ples nema nikakvih političkih implikacija, bilo da plešem sa (britanskim ministrom spoljnih poslova) Džeremijem (Hantom) ili nekim drugim“, izjavila je Karin Knajsl na konferenciji za medije, prenosi AFP.

Iako se njen komentar odnosi na noć sambe i bosanove, čemu je prisustvovala sa britanskim, grčkim, poljskim i rumunskim kolegama na sastanku ministara spoljnih poslova EU u četvrtak, „plesna diplomatija“ takođe je nešto što je nedavno praktikovala na svom venčanju, kada je na svadbi zaigrala sa Putinom.

Ali Knajslova nije jedini političar koji uživa u dobrom đuskanju. Navodimo još šest slučajeva kada su se političari opustili uz muziku.

1. „Robotski“ afrički ples Tereze Mej

Kada je britanska premijerka Tereza Mej prošle nedelje posetila školu u Južnoafričkoj Republici, dobila je peticu iz nespretnosti i jedinicu iz plesa, a korisnici na Tviteru se nisu ustezali da joj ukažu na to.

Samo nekoliko dana kasnije, kada je Mejova posetila Keniju i sastala se sa grupom istraživača, dala je sve od sebe da se opusti i pleše sa mladima. Rezultat je bio u najmanju ruku neprijatan.

2. Obama je to radio bolje

Mejova nije prvi šef države koji je plesao u Keniji, ali je bivši američki predsednik Barak Obama bio malo opušteniji i prirodniji na plesnom podijumu.

3. Bo Džo sa peruanskom učiteljicom

Pre nego što je podneo ostavku na mesto britanskog ministra spoljnih poslova, Boris Džonson je posetio Peru, plesao sa školskom učiteljicom i čak joj dozvolio da ga zavrti. U svom starom maniru stilu, Bo Džo nije bio baš najgraciozniji.

4. Trudo na trenutak zaboravio da je Kanađanin

Kanadski premijer Džastin Trudo neumorno je ismejavan tokom februarskog putovanja u Indiju, što zbog njegove šljašteće odeće što zbog spontane odluke da pokuša da igra bangra ples na bini. Reakcija i nije bila naročito učtiva, jer neki Indijci nisu krili da nisu impresionirani Trudoovom očiglednom opsesijom bolivudskim stereotipima.

5. Tramp daje novo značenje reči „nespretno“

Kada je američki predsednik Donald Tramp posetio Saudijsku Arabiju, nespretno je učestvovao u plesu mačeva za dobrodošlicu. Nakon postignutog dogovora o oružju vrednom više milijardi dolara, potpisanog u Rijadu, tradicija igre iz drevnih plemenskih ratnih običaja bila je prigodna.

6. Hilari Klinton otplesala svoju kampanju

Kada je Hilari Klinton vodila kampanju u Njujorku, pokušala je da pokaže svoju ležernu stranu plešući sa lokalnim političarima na bini. Bilo je uvrnuto.

7. Zaharova pleše uz srpske trube

Pleh muzika možda nije mejnstrim, ali čini se da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uživala uz zvuke trube na festivalu u Srbiji, pokazujući neke od svojih plesnih umeća.

Ali to nije bilo ni blizu njenom nastupu 2016. godine, kada je na samitu Rusija-ASEAN u Sočiju izvela tradicionalni ruski ples uz pesmu „Kaljinka“. Zvaničnica, koja je igrala jer je izgubila opkladu, izazvala je manju kontroverzu kada su plesni stručnjaci rekli da to uopšte nije izgledalo kao „Kaljinka“.

Na zahtev da prokomentariše nastup Marije Zaharove, njen šef — ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov — rekao je da on sam nije „plesač“. Ali to ga nije sprečilo da drsko ne obeća da će Reksa Tilersona naučiti da pleše tango nakon što je bivši američki državni sekretar izjavio da nema smisla igrati diplomatski tango sa Lavrovom, jer je njegov jedini koreograf Vladimir Putin. Tilerson je kasnije izjavio da su SAD odabrale „individualni brejkdens“ umesto tanga koji se pleše u paru.

Dakle, sledeći put kada pomislite da politiku samo čine zakoni i sporni izbori, samo se setite da političari imaju i opušteniju, ljudsku stranu — čak i ako se ispostavi da je nespretna i pomalo uznemirujuća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala