Abe želi temeljne razgovore sa Putinom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Šinzo Abe na Međunarodnom santk-peterburškom forumu 2018
Premijer Japana Šinzo Abe na Međunarodnom santk-peterburškom forumu 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Japana Šinzo Abe u intervjuu za list „Sankej“ je izjavio da namerava temeljno da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o više pitanja i izrazio želju da se lično sastane sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.
Ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Putin i Abe: Dobri izgledi za razvoj saradnje na Kurilima

Govoreći o svojoj poseti Rusiji, odnosno učešću na Četvrtom ekonomskom forumu u Vladivostoku, koja je planirana za 11. septembar, Šinzo Abe je istakao da će „temeljno razgovarati sa Putinom“ i ponovo naglasio svoju želju da „zaključi i potpiše mirovni sporazum koji bi rešio problem suvereniteta nad četiri ostrva u severnim teritorijama, koje Japanci nazivaju Južnim kurilskim ostrvima“.

Abe je rekao da su odnosi Japana i Kine vraćeni u „normalni kolosek“. Krajem oktobra bi trebalo da poseti Kinu, a najavio je i da će pozvati kineskog predsednika Si Đinpinga da dođe u Japan.

On je dodao i da se nada poboljšanju odnosa sa Pjongjangom.

„Na kraju krajeva, moram se sastati sa predsednikom Radničke partije Koreje Kim Džong Unom. Ti pregovori treba da daju vetar u leđa rešavanju problema japanskih državljana“, rekao je Abe, misleći na otete i nasilno držane Japance u Severnoj Koreji od 1970. do 1980. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala