Dodik: Sramni pokušaji prekrajanja istorije o Jasenovcu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Kremlju
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da „sramni pokušaji“ u Hrvatskoj da koncentracioni logor Jasenovac, najstrašnije mesto stradanja srpskog naroda, „pretvore“ u radni logor govore koliko ih to boli.

„Oni su tamo pobili Srbe. Ubili su ogroman broj naših ljudi. Bivša Jugoslavija se solidarisala sa tim stradanjem, jer nije izdvojila krivce za tako nešto“, rekao je Dodik novinarima u Romanovcima kod Gradiške, prenosi RTRS.

Ministar Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Za čitav svet Drugi svetski rat je završen, osim za Hrvatsku

Prema njegovim rečima, Jasenovac je ostao stalno skriven od stručne i političke javnosti u svetu i zadatak ove generacije jeste da dođe do te istine.

On je podsetio da jevrejski izvori u „Jad Vašemu“ u Jerusalimu govore da je u Jasenovcu ubijeno pola miliona ljudi, od čega je 35.000 Jevreja, a da su ostalo Srbi i Romi, i dodao je da mu je vodeći izraelski stručnjak za Holokaust rekao da nikakvi falsifikati ne mogu da promene da je u tom logoru smrti ubijeno 500.000 ljudi i da je Jasenovac bio jedinstven i po tome što je imao logor za decu.

Kako je ocenio, taj pokušaj falsifikovanja istorije nije nepoznat, ali se stradanje ne može minimizirati.

„To je bio logor smrti. Jasenovac je najstrašnije mesto stradanja srpskog naroda, a oni mogu da oko toga plasiraju razne laži“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala