Šef SBU izneo svoje verzije o ubistvu Zaharčenka

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaKafić "Separ" u Donjecku u kojem je u eksploziji poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko
Kafić Separ u Donjecku u kojem je u eksploziji poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Gricak negirao je da su ukrajinski diverzanti umešani u ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka i izneo svoje verzije tog događaja.

Gricak je naveo da ga ne čudi to što za ubistvo Zaharčenka optužuju ukrajinske snage bezbednosti.

„To je, prema mom mišljenju, predvidiva situacija. Ni malo me ne čudi što nas optužuju za sve grehe, a vreme će pokazati. Nemamo nikakve podatke o hapšenju ukrajinskih diverzanata, pošto ukrajinske diverzante niko nikuda nije slao“, rekao je Gricak novinarima u subotu.

Tabla na ulazu u zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) - Sputnik Srbija
SBU negira optužbe za umešanost u ubistvo Zaharčenka

Prema njegovom mišljenju, ubistvo Zaharčenka moglo je da bude posledica nekog unutrašnjeg obračuna ili je on likvidiran kao neželjeni svedok.

„Analiziramo tu situaciju. Osnovne verzije su — čišćenje onih koji su previše znali, ili jednostavno nije potreban nadalje kao svedok, a druga, jedna od glavnih, jeste finansijki obračun, pošto je mnogo imovine bilo oteto, preraspodeljeno i veoma je mnogo oštećenih, čak i u rukovodećem sastavu kako DNR, tako i LNR“, rekao je Gricak.

Zaharčenko je poginuo u petak, 31. avgusta, u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. Od eksplozije je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj. 

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin. 

Vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov je rekao da je uhapšeno nekoliko ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu. Oni su potvrdili da je reč o diverziji Kijeva. Služba bezbednosti Ukrajine je negirala optužbe da je umešana u ubistvo.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala