Medvedev: Zaharčenko je bio hrabar i principijelan političar

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je u subotu saučešće rođacima i bližnjima lidera DNR Aleksandra Zaharčenka i nazvao njegovo ubistvo ciničnim zločinom.

„Lider Donbasa je poginuo u ciničnom zločinu“, navedeno je u telegramu koji je Medvedev uputio rođacima i bližnjima Aleksandra Zaharčenka, a tekst telegrama je objavljen na sajtu ruske vlade.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin žiteljima DNR: Rusija će uvek biti s vama

„Aleksandar Vladimirovič nikada nije izdao svoje principe, uvek i u svemu išao je do kraja, bio je hrabar i principijelan političar“, naveo je Medvedev.

Zaharčenko je poginuo u petak, 31. avgusta, u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. U eksploziji je poginuo i Zaharčenkov telohranitelj.

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin. 

Vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov je rekao da je uhapšeno nekoliko ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu. Oni su potvrdili da je reč o diverziji Kijeva. Služba bezbednosti Ukrajine je negirala optužbe da je umešana u ubistvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ubistvo Zaharčenka nazvao podlim, naglasivši da oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rešenje za sukob. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR stoji Kijev. Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu o tom događaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala