Ko je bio Aleksandar Zaharčenko?

© Sputnik / Aleksandar Čalenko / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Zaharčenko
Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubijeni lider samoproglašene Donjecke narodne republike već u prvim danima posle državnog udara u Kijevu, maja 2014. godine, postavljen je za vojnog komandanta Donjecka.
Restoran u kom je ubijen Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Teroristički napad: Ubijen Zaharčenko, vojska DNR na liniji razgraničenja

Kasnije je postao zamenik ministra unutrašnjih poslova DNR. Obavljao je i funkciju premijera te samoproglašene republike, a 2. novembra 2014. godine izabran je za šefa DNR, nakon što je na izborima osvojio 75,5 odsto glasova. Zvanično je stupio na dužnost 4. novembra.

Zaharčenko je učestvovao i u borbama, a dva puta je bio ranjavan — najpre u ruku, u borbama kod Koževnje u julu 2014, a potom u nogu u borbama u Debaljcevu u februaru 2015. godine. Imao je čin general-majora DNR, a bio je nosilac više odlikovanja.

Aleksandar Zaharčenko je rođen je 26. juna 1976. godine u Donjecku. Po struci je bio elektromehaničar. Studirao je prava, a jedno vreme se bavio i preduzetništvom. Iza njega su ostali supruga Natalija i četvorica sinova. 

Zaharčenko je ubijen u eksploziji u restoranu „Separ“ u blizini svoje rezidencije. Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu i da se okolnosti utvrđuju.

Izvor iz bezbednosnih struktura je rekao da je među ranjenima i ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Ruski mediji podsećaju da su Donjecka i Luganska narodna republika formirane posle državnog udara u Kijevu 2014. godine i da je ta teritorija često bila meta diverzija ukrajinskih specijalnih službi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala