Hteo sa eksplozivom da uđe u Dauning strit, pa da nožem ubije Terezu Mej

© AP Photo / Olivier Hoslet, Pool PhotoBritanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanac Najmur Rahman (21) osuđen je na doživotnu robiju jer je planirao da ubije premijerku Terezu Mej, najpre detonirajući eksplozivnu napravu kako bi ušao u njenu kancelariju u Dauning stritu, a potom koristeći nož ili pištolj za napad na nju.

Rahman, inače iz severnog dela Londona, planirao je da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu pred kapijom Dauning strita, koju čuva jako obezbeđenje, i da uđe u premijerkinu kancelariju u haosu koji bi usledio kako bi je ubio, navodi policija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

On je prošlog meseca osuđen zbog pripremanja terorističkih napada, a londonski sud mu je danas izrekao doživotnu kaznu zatvora.

„Rahmanova meta bila je premijerka, ali on nije zazirao ni da ubije nedužne prolaznike kako bi dopro do nje“, rekao je Din Hejdon, britanski viši nacionalni koordinator za antiterorizam.

Dok je kovao zaveru, Rahman je verovao da putem interneta komunicira s članovima DAEŠ-a, a zapravo je razgovarao sa pripadnicima FBI i britanske obaveštajne agencije MI5.

U jednom trenutku, naveo je Hejdon, Rahman je sagovorniku, ne znajući da je to policajac, rekao da, čak i ako ne uspe da dopre do premijerke, želi da zastraši ljude.

Rahman je uhapšen prošlog novembra, ubrzo nakon što se sastao sa čovekom za koga nije znao da je policajac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala