Patrijarh Kiril o sastanku sa carigradskim patrijarhom: Razgovarali smo kao braća

© AP Photo / KERIM OKTENPatrijarh Kiril i Patrijarh Vartolomej
Patrijarh Kiril i Patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da je s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom razgovarao kao s bratom, o svemu što ih brine, kao i da je taj razgovor bio veoma korektan.

„Razgovarali smo o svim pitanjima koja nas brinu. Još jednom, međutim, želim da kažem da je to bila bratska beseda i ja bez saglasnosti s njegovom svetošću (patrijarhom Vartolomejom) ne želim da vam govorim o detaljima, iako ničeg tajnog u tom razgovoru nije bilo. I ničega što bi proizvelo nekakvu eksploziju u svesti… ničeg takvog nije bilo. Razgovor je bio veoma korektan“, odgovorio je patrijarh na pitanje da li je na sastanku bilo reči o „ukrajinskoj autokefaliji“.

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril i Patrijarh Aleksandrijski Teodor - Sputnik Srbija
Patrijarh Kiril: Kada se kaže „ruska kultura“, misli se na tri države

Patrijarh Kiril je napomenuo da se s poglavarom Carigradske patrijaršije nije video dve godine. Prethodni sastanak dvojice crkvenih poglavara održan je u januaru 2016. godine u Švajcarskoj.

„Mnogo se toga u tom periodu dogodilo u životu naših crkava i situacija u svetu se veoma promenila. Zbog toga smo o tome razgovarali poverljivo, u onom dobrom smislu te reči, ne zato što je reč o ’tajnama sa sedam pečata‘, nego u smislu da je to bio razgovor dvojice braće“, rekao je ruski patrijarh. 

„Ukratko, rezime sastanka je ovakav: dobar sastanak, uz veoma dobru atmosferu i razgovor o svim problemima koji su na dnevnom redu“, dodao je patrijarh Kiril.

„Nadam se da ćemo i dalje zajedno raditi na tome da svet postane bolji“, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve. On je precizirao da je to bio razgovor dva crkvena poglavara koji su svesni odgovornosti za „stanje vaseljenskog pravoslavlja i za stanje ljudskih duša“.

Sastanak dvojice patrijarha održan je u rezidenciji poglavara Carigradske patrijaršije u Istanbulu i trajao je oko dva i po sata. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala