Sankciona farsa: Rusija se prilagodila, Evropa rida

© REUTERS / Pascal RossignolFrancuski farmeri žanju žito na njivi u Vovijeru na severu Francuske.
Francuski farmeri žanju žito na njivi u Vovijeru na severu Francuske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije protiv Rusije dovele su do usporavanja ekonomskog rasta — ali samo u Evropi, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta iz Francuske Sofi Montel.
Proizvodnja nafte - Sputnik Srbija
Blumberg: Da bi pokorile Rusiju, SAD će morati da izazovu svetsku krizu

Francuska poslanica je istakla da je četiri godine nakon što je Zapad uveo niz ograničavajućih mera Rusija uspela da se prilagodi situaciji, dok evropski proizvođači nisu pronašli nova tržišta i imaju značajne gubitke. I to će se samo pogoršati, upozorila je Montelova.

„Očekuje se da će tempo ekonomskog rasta zemalja evrozone 2018. godine biti na nivou od 2,2 odsto, a 2019. pada na 1,9 odsto. U Evropi će najviše stradati Francuska, čija će stopa rasta pasti na 1,7 odsto“, citirala je Montenova prognoze MMF-a.

Ona je navela da je odbijanje saradnje sa Rusijom najviše pogodilo Nemačku, Španiju, Francusku i Grčku, pri čemu i veliki biznis i mala preduzeća trpe gubitke.

„Možda će posle nekoliko godina nepotrebnog režima sankcija protiv Rusije Evropska komisija konačno razmotriti mogućnost obnove dijaloga sa Moskvom, kako bi se okončala ova smešna farsa od koje stalno stradaju jedne iste zemlje?“, istakla je Montelova.

Podsećamo da je ovog leta Evropska komisija odbila da proširi mere podrške evropskim poljoprivrednicima i poljoprivrednim preduzećima koji su izgubili mogućnost da isporučuju proizvode Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala