Kulja otrovni dim: Veliki požar u Melburnu, škole zatvorene (video)

© REUTERS / SOCIAL MEDIAPožar u skladištu u Melburnu
Požar u skladištu u Melburnu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vatrogasci Melburna se bore sa jednim od najvećih požara u novijoj istoriji tog australijskog grada, nakon što se zapalilo, začule su se eksplozije u skladištu fabrike u zapadnom predgrađu Vest Futskrej.

Zbog otrovnog dima koji kulja i širi se ka predgrađima, zatvorene su desetine škola i obdaništa, a stanovništvo je upozoreno da ostane u domovima i izbegava izlaganje dimu.

„Dim je otrovan. Ljudi ne bi trebalo da se nađu u njemu. Treba da ga izbegavaju po svaku cenu. Isključite klima uređaje, zatvorite prozore. Ako možete da odete negde drugde, tim bolje“, kazao je inspektor Ken Braun.

On je naveo da se u skladištu, između ostalog, nalazi aceton i hemikalije koje se koriste za zavarivanje, kao i da su eksplozije predstavljale rizik po vatrogasce koji su stizali na mesto požara.

„Burad od 167 litara su eksplodirala i letela kroz vazduh“, rekao je Braun.

Uzrok požara još nije poznat, a vlasti su saopštile da je zgrada u plamenu „izgrađena od azbesta“ i da sadrži brojne hemikalije, koje mogu da stvore snažan miris koji podseća na sredstvo za skidanje laka sa noktiju. 

Australijska državna televizija „Ej-Bi-Si“ prenosi da je požar izbio jutros po lokalnom vremenu i da se sa vatrenom stihijom bori oko 140 vatrogasaca, uz pomoć 30 vatrogasnih kamiona.

Navodi se da se vatrogasci nadaju da će do kraja dana uspeti da obuzdaju požar, ali da će morati da dežuraju tokom noći i još „mnogo dana“, dok vatra ne bude potpuno ugašena i teren očišćen.

„Ovo je svakako jedan od najvećih požara koji nisam odavno video u Melburnu“, kazao je komandant Vatrogasne brigade Melburna Greg Lič.

Navodi se da su vlasti uputile stanovništvu upozorenje da se ne približavaju na 500 metara od požara, a sav saobraćaj se preusmerava dalje od tog područja.

Stanovnica obližnjeg kvarta Maribirnong Liza Fasijali izjavila je za „Ej-Bi-Si“ da je po izlasku iz kuće naišla na otrovni dim. Ona je navela da pre toga nije gledala vesti na televiziji i nije znala za požar.

„Dimni oblak je bio potpuno nenormalan. Smrdelo je na spaljenu plastiku ili na neku hemiju. Oči su mi suzile kao lude“, rekla je Fasijali. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala