Lavrov: Važno intenziviranje političkog procesa u Siriji

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Sirije i Rusije, Valid Mualem i Sergej Lavrov, na sastanku u Moskvi
Ministri spoljnih poslova Sirije i Rusije, Valid Mualem i Sergej Lavrov, na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Važno je intenzivirati pokretanje političkog procesa u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija
Alarmantna poruka Kremlja: Situacija u Idlibu ne obećava ništa dobro

„Naravno, razgovaraćemo o spoljnim aspektima situacije u vašoj zemlji, uključujući i potrebu iskorišćavanja resursa međunarodne zajednice, kako bi se pomoglo Siriji. Paralelno s tim, potrebno je intenzivirati kretanje pokrenuto u Sočiju na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga za pokretanje političkog procesa“, rekao je Lavrov na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Sirije Validom Mualemom.

Moskva vidi pokušaje spoljnih snaga da podrivaju proces političkog rešavanja situacije u Siriji, naveo je Lavrov.

„Svi ovi napori imaju mnogo protivnika koji žele da podriju ove postupke, spreče brz povratak normalnom životu i stabilizaciju situacije“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je dodao i da postoje svi uslovi za početak obnove normalnog života u Siriji i povratak izbeglica. 

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Rešavanje situacije razmatra se na platformama u Astani i Ženevi, a Kongres sirijskog nacionalnog dijalog, koji je održan u Sočiju 30 januara, bio je prvi od početka sukoba koji je pokušao da okupi širok spektar učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat Kongresa je odluka o uspostavljanju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala