Dačić: Posle razgovora Merkelove i Trampa, stvari se promenile u korist Srbije

© SputnikIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Činjenica da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp razgovarali o Kosovu i dali podršku za razgovore koji vode rešavanju tog pitanja, veliki je pomak i dokaz da su se promenile svari, i to u korist Srbije, rekao je za „Blic“ ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Veliki pomak je u pitanju i dokaz da su se promenile stvari. Ipak, teška borba nam još predstoji, a od tih na koje treba i dalje uticati, najbitnija je Nemačka“, rekao je Dačić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Merkelova otkrila detalje razgovara sa Trampom: Evo šta su pričali o Kosovu

On se osvrnuo i na izjave koje dolaze iz Prištine, poput one Hašima Tačija da se protivi etničkim granicama, ali da „nije naivan i da zna da Srbiji odgovara da ne žuri sa neizbežnim priznanjem Kosova“.

„Priština je izgubila podršku, nema više stava da je sve rešeno. Oni to nikako da shvate, zato tako tragično shvataju sve ove izjave iz sveta, kao i povlačenje priznanja“, napominje Dačić, prenosi Tanjug.

Pažnju u srpskoj javnosti, kako navodi „Blic“, izazvala je i izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da je „za poštovanje granica“, uz pozivanje na mišljenje Badinterove komisije, ali Dačić kaže da je to licemerno.

„Kad je reč o Badinterovoj komisiji, ona je govorila o međurepubličkim granicama, nigde nije spominjala pokrajine, tako da su svi oni koji su priznali Kosovo, uradili to protiv stava Badinterove komisije. Tu spada i Hrvatska i licemerno je da se oni pozivaju na tu komisiju“, kaže Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala