Srbija uložila u Republiku Srpsku više od 20 miliona evra

© Foto : Vlada SrbijeZajednička sednica vlada Srpske i Srbije
Zajednička sednica vlada Srpske i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je u prethodne četiri godine investirala i donirala za projekte u Republici Srpskoj oko 21,5 miliona evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić posle zajedničke sednice dveju Vlada koja je danas održana u Trebinju.
Ana Brnabić u društvu Angele Merkel na samitu u Londonu - Sputnik Srbija
Ana Brnabić: Priština sve neodgovornija i agresivnija

„Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Mislim da je retko kad bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Brnabićeva je rekla da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose na različite oblasti i u tom smislu je pomenula most Bratoljub, izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog puta prema Foči…

„Zajedničke sednice nisu samo protokolarne, već signal da je saradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sednica, prošla je bila u novembru, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke“, rekla je Brnabićeva.
Ukazala je da Srbija ne bi mogla da pomogne da nije bilo odgovorne politike i fiskalne konsolidacije koju je sproveo Aleksandar Vučić.

Ona je zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Premijerka je podsetila da je prošle godine u decembru posetila Banjaluku, povodom formiranja Fonda za lečenje dece u inostranstvu, što je bila inicijativa predsednika RS Milorada Dodika, te da je učestvovala i na različitim forumima koji su se održavali u Srpskoj.

Podsetivši da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, Brnabićeva je kazala da nikada nisu bile veće političke, ekonomske, trgovinske, kulturne i sportske saradnje između Srbije I RS.

Ona je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti.

„U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale“, rekla je Brnabićeva.

To je, kako je navela, prva energetska investicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stabilnost i nezavisnost.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je danas usvojeno 16 zaključaka, koji su od interesa za razvoj Srbije i RS i za poboljšanje odnosa.

Govoreći o intenziviranju saradnje, Cvijanovićeva je rekla da je na sednici razgovarano o upošljavanju namenske industrije u RS, a to je oblast u kojoj je, kaže, bilo stagnacije.

„Naš zajednički komitet za energetiku, koga čine predsednik Vučić i Dodik, omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Vreme je da Srbi definišu svoj nacionalni i državni cilj

Cvijanovićeva je navela da se priprema dokumentacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje, i u tom smislu pomenula auto-put Banjaluka—Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta, prenosi Tanjug.

Kada je reč o mostu Bratoljub, koji je izgrađen pre godinu dana, Cvijanovićeva je kazala da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da odrade svoj deo posla, s ozbirom da su, kako kaže, Srbija i RS svoj deo završile.

Ona je zahvalila Srbiji na svemu što je uložila, navodeći da je ostavila trag u mnogim opštinama, budući da je realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata.

„RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni deo projekta“, rekla je Cvijanovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala