Kusturica: Taj Mektić ne samo što me podseća na kredenac...

© Tanjug / Rade PrelićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je danas Srni da je ruski pisac Zahar Prilepin vojnik literata i poseban čovek, koji je sebe stavio u službu vojske da bi bio rame uz rame sa Tolstojem, sa Turgenjevim, koji su bili pukovnici ruske carske vojske.

„Taj (ministar bezbednosti u Savetu ministara Dragan) Mektić, ne samo što me podseća na kredenac čije su baglame popustile pa unutra zjapi prazno i duva promaja, nego je naučio da laže i izgovara besmislice i to sve jednu za drugom, poput tih da su se Prilepin i (predsednik Republike Srpske Milorad) Dodik nekada sreli i to još u Andrićgradu, gde su kovali planove da ruše opoziciju“, istakao je Kusturica, upitan da prokomentariše Mektićeve navode da je Prilepin dolazio u Republiku Srpsku, s ciljem razbijanja opozicije, te da je jedan od sastanaka bio i u Andrićgradu sa Dodikom, Kusturicom i još nekim licima.

Pisac Zahar Prilepin - Sputnik Srbija
Ekskluzivno: Zašto je Prilepin opasan za BiH

Kusturica je naglasio da je Prilepin jedan poseban čovek koji, pored toga što je napisao veliki roman „Obitelj“, možda i jedan od najvećih romana današnjice, pokušava da bude kao Tolstoj, kao Turgenjev, dakle, da bude vojnik.

„Prilepin je vojnik literata. On je sebe stavio u službu vojske da bi bio rame uz rame sa Tolstojem, Turgenjevim, koji su bili pukovnici ruske carske vojske. Kao takav, on može biti laka hrana ovim lovcima što nisu u stanju da ulove jedan pravi realan prekršaj, nego se tako ubacuju u te apstraktne sfere, gde je obaveštajni rad zapravo prethodnica bilo čemu što bi moglo eventualno da koristi ljudima. Dakle, zaustavljen je na granici neko ko se upisao u istoriju literature sa velikim romanom, a onda, pošto se retroaktivno sve uspostavlja, laž ide na najviši stepen“, rekao je Kusturica.

„Pa tako, taj Mektić kaže da su se Dodik i Prilepin, a eto izgleda i ja s njima, sreli u Andrićgradu. Nikada Dodik nije bio sa Prilepinom u Andrićgradu i mislim da se nikada u životu nisu ni sreli, ali za Andrićgrad odgovorno tvrdim da nisu. Dakle, sve je kao u današnjem svetu — elita koja prosleđuje svojoj svetskoj policiji zadatke koji nemaju veze sa istinom, nego je važno samo da čine ono što eliti ide u korist, ali ne svojoj eliti, eliti svog naroda, već svetskoj eliti i naravno, onda umesto istine ide laž“, zaključio je Kusturica. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala