Prvi vozač automobila na svetu bila je žena (video)

Pratite nasTelegramOdyssey
Većina muškaraca misli da su rođeni da budu vozači i potcenjuju žene za volanom, a ne znaju istinu da je zapravo prvi vozač na svetu bila žena i zvala se Berta Benz.

„Mercedes“ je objavio zanimljiv video, u kojem odaje priznanje jednoj ženi koja je odigrala važnu ulogu u „rađanju“ automobila.

Manje je poznato da je upravo jedna žena dala početni impuls automobilskoj industriji, kada se 1888. godine odvažila da sedne za upravljač novokonstruisanog vozila, koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba mogao izgledati kao kočija bez konja.

Ta žena bila je Berta Benz, a pomenuto neobično vozilo na tri točka konstruisao je njen suprug Karl Benz, jedan od pionira auto-industrije i osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih auto-marki na svetu, „Mercedes-Benz“.

Međutim, Karl je smatrao da još nije vreme da isproba svoj izum u vožnji po putu. Berta je bila suprotnog mišljenja, verovala je da je svet spreman za automobile.

Bez znanja svog muža, odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Manhajma do Pforchajma dugom 106 km.

Krokodil - Sputnik Srbija
Pakleni vozač: Na sedištu motora — živ krokodil (foto)

Njeno istorijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo, u koje su ona i Karl investirali dosta novca, predstavlja značajan i koristan izum koji, ako se na pravi način prikaže svetu, može da im donese finansijsku korist, prenosi „Info.ks.net“.

Benzov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od 2,5 konjskih snaga i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat.

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posedovala zavidno znanje iz mehanike, uspela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Vislohu, kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil.

Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Ričard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdevaju motor neophodnom vodom za hlađenje, koja je morala često da se dopunjava.

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu. Berta je na kraju uspela u svom naumu i kada je stigla na odredište, obavestila je svog supruga telegramom o uspešno završenom putovanju.

Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm. Ostalo je istorija.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala