Rusija: Radimo zajedno s „evropskom trojkom“, tema — Iran

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojedine kompanije su pod pritiskom političke i ekonomske ucene SAD bile prinuđene da stopiraju saradnju sa Teheranom, izjavio je zamenik inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov na naučnoj konferenciji na kojoj učestvuju predstavnici zemalja BRIKS-a.

S tim u vezi, naveo je on, Rusija aktivno radi sa „evropskom trojkom“ (Nemačka, Francuska i Velika Britanija), kako bi osigurala ruskim kompanijama da nastave saradnju sa Iranom i nakon uvođenja sankcija od strane SAD.

SAD i evropske zastave lebde ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
SAD kritikuju EU: Šaljete pogrešnu poruku Iranu

„To je stvar Evrope i tamošnjih kompanija da iskoriste mogućnost i zaštite se putem mera koje je Evropa odobrila tim povodom i koje će stupiti na snagu 7. septembra“, istakao je.

Tu se pre svega misli na specijalne mehanizme finansiranja i plaćanja putem nacionalnih valuta. Međutim, kako je ocenio, pitanje je da li će sve te mere biti dovoljne da se saradnja održi.

Rjabkov je pozvao partnere iz BRIKS-a da nastave saradnju sa Iranom, kao i da ne podrže inicijativu Amerike da nuklearni sporazum padne u vodu.

„Nastavak saradnje sa Iranom je posebno važan, pre svega sa političke tačke gledišta. Bilo bi dobro kada bi se zemlje BRIKS-a priključile našim naporima“, zaključio je.

SAD su ranije saopštile da će protiv Irana postepeno uvoditi sankcije, koje su bile ukinute nakon sklapanja nuklearnog sporazuma sa tom zemljom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala