Tajna poseta američke delegacije Asadu: Šta su nudili, a šta tražili

© AFP 2023 / Anwar AmroDamask
Damask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libanski list „El Akbar“ tvrdi da su krajem juna u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije.
Artiljerci sirijske vojske na položajima u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Sirija spremna za napad Amerike

Na čelu sirijske delegacije se nalazio šef obaveštajne službe Ali Mamluk. U razgovorima koji su trajali četiri sata učestvovao je i zamenik načelnika Generalštaba Movafak Asad. List ne javlja ko je činio američku delegaciju, već samo piše da je ona doputovala privatnim avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako navodi list, Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savetnike iz Sirije, ali pod tri uslova: da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbede sve informacije o teroristima, kako o likvidiranim, tako i o onima koji pokušavaju da odu na Zapad.

Sirijci su odbacili te predloge, iako su priznali da su primamljivi. Oni su saopštili da se Amerikanci u Siriji nalaze nezakonito, kao okupatori, dok su Iranci tamo došli na poziv zakonitih vlasti i da su saveznici zvaničnog Damaska.

„Nećemo dozvoliti pristup prirodnim resursima onima koji ratuju protiv nas“, izjavio je Ali Mamluk, dodavši da kao gest dobre volje Sirija pristaje na učešće američkih firmi u konzorcijumima sa ruskim i evropskim kompanijama.

Sirijci su priznali da su informacije o teroristima vrlo važne i izrazili su spremnost na saradnju, u zavisnosti od razvoja situacije u Siriji. Faktički, oni su uslovili saradnju povlačenjem američke vojske. Razgovori su završeni bez rezultata, ali su se strane dogovorile da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala