Zbog pada zida na Koridoru 10 podnete prijave protiv 16 inženjera

© Tanjug / Dimitrije GolTunel na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure
Tunel na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je prijavu Sudu časti Inženjerske komore Srbije protiv 16 inženjera, sa zahtevom da im oduzmu licence, piše „Politika“ koja je imala uvid u prijavu.

Zbog pada kosine na Koridoru 10 u Grdelici, resorna ministarka Zorana Mihajlović već je najavila da će tražiti da se svima koji su stavili svoj potpis na ovaj projekat oduzmu inženjerske licence, navodi list u izdanju od ponedeljka.

Prijava je podneta u petak 24. avgusta protiv projektanata, kao i onih inženjera koji su obavljali tehničku kontrolu glavnog projekta za izgradnju dela auto-puta E75 na deonici Grdelica (Gornje polje) — Caričina dolina, prenosi Tanjug.

Neke deonice Koridora, poput Srpska kuća – Levosoje su najteža gradilišta u Evropi. U tome su saglasni i domaći i strani inženjeri. - Sputnik Srbija
Čudesni Koridor 10: Nadrealne fotografije Srbije sa najtežeg gradilišta u Evropi

U prijavi se navodi da je u poslednja dva meseca „mobilnost terena bila značajna i kulminirala je tog jutra, kada je došlo do urušavanja dela konstrukcije, da bi posle dvadesetak sati došlo do novog obrušavanja“.

Osnov za podnošenje prijave protiv 16 inženjera je to što su potpisali projekat konstrukcije koja se urušila, što je moglo da ugrozi živote i bezbednost ljudi i za posledicu je imalo veliku materijalnu štetu.

Navodi se da je zahtev Ministarstva građevine da se odgovornima oduzmu licence, jer su bez dozvole 11 puta menjali trasu auto-puta.

Prvobitno rešenje iz aprila 2010. godine nije bilo moguće izvesti na terenu, pa je izvođač radova predložio izmenu.

Novo rešenje je pretrpelo 11 izmena, a utvrđeno je da nikada, u skladu sa zakonom, nije sproveden postupak za izmenu glavnog projekta, niti pribavljena nova građevinska dozvola.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u prijavi konstatuje da se zakonske procedure prilikom naknadnih 11 revizija nisu poštovale, a sumnja se da su sve dopune glavnog projekta posledica direktnog dogovora između investitora i izvođača.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala