Papa se razočarao u Rimokatoličku crkvu

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja na Trgu Svetog Petra u Vatikanu
Papa Franja na Trgu Svetog Petra u Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom susreta sa osmoro žrtava sveštenika-pedofila u Dablinu papa Franja je izjavio da je razočaran Rimokatoličkom crkvom koja je dugo vremena krila činjenicu da postoji seksualno nasilje nad decom, javlja Bi-Bi-Si.
Papa Franja - Sputnik Srbija
Istorijska izjava pape Franje u Irskoj

Tokom svog jučerašnjeg govora u Dablinskom zamku papa je kritikovao sveštenike koji treba da se bave obrazovanjem i zaštitom dece, a umesto toga vrše „ekscese“.

„Nesposobnost episkopa, sveštenika, crkvenog rukovodstva da adekvatno reaguju na ove gnusne zločine je izazvalo pravedno negodovanje. To što se dogodilo ostaće razlog za bol i stid za čitavu rimokatoličku opštinu. I ja lično delim ta osećanja“, rekao je papa.

On je obećao da će „po svaku cenu iskoreniti tu katastrofu“ u Rimokatoličkoj crkvi. Na zatvorenom sastanku sa žrtvama nasilja koji je trajao 90 minuta papa je saopštio da će krivce za zlostavljanje naterati da se odreknu svešteničkog čina.

Poseta pape Franje Irskoj je prva poseta jednog pape toj zemlji nakon 39 godina.

Podsetimo, porota u Pensilvaniji je sredinom avgusta objavila zaključke do sada najveće istrage o seksualnom zlostavljanju u Rimokatoličkoj crkvi u SAD kojom je utvrđeno da je 301 sveštenik seksualno zlostavljao maloletnike u poslednjih 70 godina.

Vatikan je povodom tog izveštaja o pedofiliji u Rimokatoličkoj crkvi u SAD izrazio „stid i tugu“, a Biskupska konferencija SAD je zatražila od Vatikana da pokrene nezavisnu istragu o bivšem kardinalu Teodoru Makariku iz Vašingtona, koji je optužen za seksualno zlostavljanje, a koji je prošlog meseca podneo ostavku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala