Simonjanova o Višinskom: Da li je normalno optuživati novinare za veleizdaju

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan
Glavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni urednik novinske agencije Rusija sevodnja Margarita Simonjan je na 100. dan od hapšenja Kirila Višinskog postavila pitanje — da li Evropa smatra da je normalno da se za novinarski rad optužuje za veleizdaju?

„Imamo pitanje za Ukrajinu. Da li zaista mislite da što je više novinara u vašim zatvorima, to je bliža evropska budućnost? U Evropu. Niste u toku, zaboravili ste, niste primetili, zabranjeno vam je da primetite ili vi sada takođe mislite da je za novinarski rad normalno da se optužuje za veleizdaju?“, rekla je Simonjanova.

Ona je takođe navela da nema pitanja za SAD. „Mi jednostavno više ne znamo kome da ih postavljamo“, precizirala je ona.

Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski u apelacionom sudu u Hersonu - Sputnik Srbija
Višinski — 100 dana zatvora

Sa svoje strane, generalni direktor agencije Rusija sevodnja Dmitrij Kiseljov smatra da se slučaj Višinskog namerno oteže, jer će se na sudu raspasti.

„Činjenica da je Kiril u zatvoru samo zato što je profesionalno obavljao svoju dužnost, predstavlja pokazatelj slabosti režima… To je sramota, Srednji vek, inkvizicija“, naglasio je Kiseljov.

Pripadnici bezbednosne službe Ukrajine ušli su 15. maja u redakciju u kojoj rade dopisnici RIA Novosti i izvršili pretres koji je trajao oko osam sati. Istovremeno je u ukrajinskoj prestonici, pod sumnjom da podržava samoproglašene republike Donbasa i veleizdaju, pritvoren Višinski. Maksimalna kazna prema ovom Članu je do 15 godina zatvora.

Sud u Hersonu je 17. maja pritvorio novinara na 60 dana. Odbrana je 11. jula zatražila da mu se izrekne prinudna mera koja nije povezana sa hapšenjem, ali je sud produžio hapšenje do 13. septembra. Apelacioni sud Hersonske oblasti 6. avgusta je skratio vreme pritvaranja Višinskog za pet dana — do 8. septembra.

Radnicima ruskog konzulata ni do danas nije dozvoljeno da posete ovog novinara. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala