Žalbe Sare Vidak nisu u nadležnosti zaštitnika građana

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZESStražar u zatvoru
Stražar u zatvoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić saopštio je danas da je u stalnom kontaktu sa svojim crnogorskim kolegom Šućkom Bakovićem, koji je posetio Beograđanku Saru Vidak u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu, i da je utvrdio da je tretman koji se prema njoj primenjuje u skladu sa svim zakonskim standardima i da nema osnova za njegovo dalje postupanje.

Navodi se da su predstavnici crnogorskog ombudmsana obišli juče Saru Vidak i razgovarali sa njom, a potom o svemu pismom obavestili srpskog zaštitnika građana.

Sud - Sputnik Srbija
Sud odbio garanciju od 10.000 evra, Sara Vidak ostaje u pritvoru

„Sara Vidak nije se žalila na tretman i uslove u pritvoru, već je navela da se službenici u zatvoru prema njoj odnose korektno, kulturno i profesionalno, da poštuju njena prava, da je prostorija u kojoj boravi uredna i prostrana, a u to su se uverili i predstavnici crnogorskog ombudsmana. Sari Vidak obezbeđena je i potrebna lekarska nega, a lekar je obilazi svakodnevno“, navedeno je u pismu crnogorskog ombudsmana dostavljenom zaštitniku građana Srbije, preneo je Tanjug.

Ono na šta se državljanka Srbije žalila tiče se, navedeno je takođe, istražnog postupka, lišavanja slobode i pritvaranja, što su pitanja koja nisu u nadležnosti ombudsmana.

„S obzirom na takvo stanje stvari, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore nema osnova za dalje postupanje u konkretnom slučaju, ali kako se navodi u pismu, saradnja dveju institucija u ovakvim pitanjima od značaja je u ostvarivanju prava lica lišenih slobode, te crnogorski ombudsman ostaje na raspolaganju za dalju saradnju“, saopštio je Pašalić.

On je naveo i da je u svakodnevnom kontaktu sa crnogorskim kolegom Šućkom Bakovićem, te dodato da će nastaviti da prati slučaj Sare Vidak.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala