Bolton: Nije na SAD da se mešaju u sporazum Beograda i Prištine

© REUTERS / Sebastian Scheiner/PoolSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD očekuju da Srbija i Kosovo nađu uzajamno korisno rešenje za teritorijalni spor i Vašington će ga podržati, saopštio je savetnik američkog predsednika za Nacionalnu bezbednost Džon Bolton na konferenciji za medije u Kijevu.
Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Amerika čvrsto uz „celovito Kosovo“ — Srbiji ne pomaže brzo rešenje

„Nećemo se mešati u rešenje i ne mislim da će se neko iz Evrope mešati, ukoliko obe strane odluče i pronađu rešenje koje će ih obostrano zadovoljiti. U tim diskusijama koje imaju, mi smo spremni da izbliza ili izdaleka pomognemo, ali ne mislim da ćemo rešiti ovo pitanje i ne nameravamo da ga rešavamo — oni ga moraju sami rešiti. Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum koji će zadovoljiti obe strane, mi ćemo ih podržati“, istakao je Bolton.

Kosovske albanske strukture su u Prištini u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Vlasti Srbije su pod pritiskom Brisela i zbog približavanja regiona sa Evropskom unijom, kao i zbog olakšavanja života srpskog stanovništva u pokrajini 2011. godine bile prinuđene da započnu pregovore o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, uz posredovanje EU.

Najveći zaključeni sporazumi su Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa između Beograda i Prištine zaključen aprila 2013. godine i sporazum o Zajednici srpskih opština, koji su strane potpisale u avgustu 2015. godine. Poslednji rok koji je Brisel dao za sprovođenje ovih sporazuma je 4. avgust, koji Priština nije ispoštovala, što je dovelo do povećanih tenzija na Kosovu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala