Američki senatori traže materijale sa sastanka Putina i Trampa

© PixabayKapitol u Vašingtonu
Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senatori Bob Menedez i Džin Šahin u petak su uputili pismo državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem su zatražili materijale sa sastanka predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, uključujući beleške prevodioca.
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na sastanku u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Šta je Putin tražio od Trampa u Helsinkiju

Predsednici SAD i Rusije sastali su se u Helsinkiju 16. jula. Tokom sastanka je održan i razgovor u četiri oka, uz prevodioce. Kasnije je Tramp pozitivno ocenio razgovor, što je izazvlao negodovanje njegovih političkih oponenata, koji traže da se objavi sadržaj dijaloga s Putinom. 

„Tražimo od Vas da dostavite članovima Komiteta za međunarodne odnose Senata SAD odgovarajuće materijale, uključujući sve poverljive i nepoverljive beleške, memorandume o razgovorima, beleške prevodioca i direktivu povezanu s tim susretom“, navedeno je u pismu objavljenom na sajtu Komiteta. 

Senatori objašnjavaju da su im ti dokumenti neophodni da bi znali o čemu je Tramp razgovarao s Putinom i šta mu je obećao, kao i da bi procenili verodostojnost saopštenja ruske strane o rezultatima razgovora.

Zakonodavci priznaju da je taj zahtev vanredan, ali objašnjavaju da je to neophodno zbog toga što je bez presedana „razgovor predsednika Trampa jedan na jedan s liderom koji je označen kao pretnja“ u Strategiji nacionalne bezbednosti SAD.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala