RTS proslavio 60 godina postojanja (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićRTS
RTS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom proslave 60 godina postojanja televizije u Srbiji, generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević rekao je da je RTS u najvećem broju u prethodnih šezdeset godina bio institucija pristojne i normalne Srbije, i da je u prethodne tri godine to sasvim sigurno bio.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević je, obraćajući se okupljenima na prijemu povodom 60. godišnjice televizije u Srbiji, naveo šta su njegov tim i on uradili u poslednje tri godine.

„Po prvi put u istoriji RTS-a napravili smo internet-platformu, RTS Planetu, preko koje možete da vidite naših 11 televizijskih i, računajte, četiri radijska kanala, svuda u svetu gde postoji internet“, rekao je Bujošević.

Takođe, po prvi put će se od subote krenuti sa plej-aut emitovanjem. „Dakle, počećemo sa digitalnim emitovanjem i prestaćemo da budemo jedina televizija u Srbiji koje se emituje sa traka“, naveo je Bujošević.

Po prvi put u istoriji RTS-a, kako je dodao, napravljeni su kablovski kanali čija je sadržina naša digitalizovana arhiva, digitalizovano nacionalno blago Srbije koje je proizveo RTS i koje se u njemu čuva. Prvi put je osobama oštećenog sluha omogućeno da prate informativni i serijski, a uskoro i ceo program, naveo je Bujošević.

Od svega što je urađeno u prethodne tri godine, najviše je, ističe, ponosan zbog fiskalne konsolidacije RTS-a.

„RTS je 2014. godine imao budžet 96 miliona i minus od 18 miliona. Prošle godine je RTS imao budžet koji je bio šest miliona manji, ali je imao dobit od 12 miliona“, naveo je Bujošević, preneo je RTS.

Ističe da je to ostvareno zahvaljujući, između ostalog, i Vladi Srbije, koja je omogućila stabilno finansiranje.

„Podsećam Vladu da je vreme da napravimo novi dogovor i podsećam Vladu da u zakonu piše da je država odgovorna za stabilno i dovoljno finansiranje. Stabilno finansiranje imamo, treba da se izborimo i za dovoljno finansiranje“, rekao je Bujošević.

RTS je, kaže, napravio pomak u serijskom programu u Srbiji, novim temama i novim kvalitetom, i naterao je „sve druge televizije da konačno i one počnu da proizvode domaći serijski program“.

„Ponosan sam i što smo zajedno sa Televizijom Republike Srpske, u koprodukciji radili 'Senke nad Balkanom' i što smo nedavno potpisali ugovor sa divnim ljudima iz banjalučke produkcije 'Bosonoga', sa kojima smo već radili jednu seriju. To je 'Meso' i to je moja omiljena serija koju smo emitovali u poslednje tri godine“, ističe Bujošević.

Naglasio je i da je ponosan što od leta 2015. godine, svako veče uoči Vidovdana, Simfonijski orkestar RTS-a svira u porti manastira Gračanica, kao i zbog toga što je RTS jedina televizija na svetu koja je 24 časa u direktnom prenosu imala predstavu „Olimp“, izvedenu na prethodnom Bitefu.

Dragan Bujošević - Sputnik Srbija
Ekskluzivno: Bujošević prvi put o filmu o bombardovanju RTS-a

Ipak, Bujošević napominje da nije sve bilo „tako sjajno i dobro“ prethodnih godina i decenija, kao što sve nije sjajno ni u svakoj godini života.

„Ali ono u šta sam ja potpuno siguran, to je da je u najvećem broju u prethodnih šezdeset godina RTS bio institucija pristojne i normalne Srbije, i da je u prethodne tri godine to sasvim sigurno bio“, naglasio je Bujošević.

Inače, veliki broj zvanica iz javnog života okupio se na svečanom prijemu RTS-a u Takovskoj 10, povodom 60. godišnjice televizije u Srbiji.

Televizija Beograd počela je emitovanje programa 23. avgusta 1958. godine.

Prva emisija bio je Dnevnik, koji je emitovan u 20 časova iz nezavršene zgrade Sajma. Vodio ga je Mića Orlović. Građani su tog dana, na namenski za tu svrhu odabranim lokacijama po Beogradu, prisustvovali istorijskom događaju.

Na Tašmajdanu se slavilo uz dva koncerta. Večerašnji je bio rezervisan za umetničku, zabavnu i džez muziku, a sutrašnji za narodnu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala