Poruka Makedoncima iz Brisela: Na referendumu birate — EU ili izolacija

© Tanjug / TANJA VALIC Skoplje
Skoplje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

On je u intervjuu za agenciju MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

„To je izbor između evropske budućnosti koja će doneti konkretnu korist za građane poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima“, rekao je Han.

Makedonija - ilustracija - Sputnik Srbija
U Makedoniji počeo specijalni rat — pred presudnu bitku 30. septembra

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti sa reformama i sa konačnim ishodom — članstvom u EU i NATO-u.

„Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi sa svim konkretnim koristima za građane i o tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne“, zaključio je Han.

Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Han je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao „istorijski proboj“ koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je Makedoniji predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO-u.

„Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija“, rekao je Han.

On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica svoje odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

Protest ispred Sobranja - Sputnik Srbija
Amerika pokreće informacioni rat protiv Rusije u Makedoniji

„Građani bi trebalo pažljivo da analiziraju koji su motivi raznih kampanja, te koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku“, zaključio je Han.

Zaev i Merkelova: Referendum za viziju građana o budućnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel i makedonski premijer Zoran Zaev istakli su značaj predstojećeg referenduma, pošto će on iskazati viziju građana o budućnosti Makedonije.

Kako je saopštila Valda Makedonije, Merkelova i Zaev su razgovarali telefonom, a kancelarka je potvrdila podršku Nemačke sporazumu Atine i Skoplja, kao i naporima Makedonije u pogledu jačanja evropske i evroatlantske perspektive zemlje, prenosi MIA.

Zaev je informisao Merkelovu o pripremama za predstojeći referendum, kao i o aktivnostima Vlade na primeni reformi i preporuka Evropskog saveta iz juna 2018. godine u vezi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije i kriminala, javnom administracijom i tajnim službama, dodaje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala