Trampov savetnik: Rusija se „zaglavila“ u Siriji, Iran mora da ide

© REUTERS / Sebastian Scheiner/PoolSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da se Rusija „zaglavila“ u Siriji i traži nekog drugog ko bi mogao da finansira njenu posleratnu obnovu, što Vašingtonu daje instrument za pregovore sa Moskvom, saopštila je agencija Rojters.
Srpski i američki vojnici pred ulazak u avion. - Sputnik Srbija
Ruska vojska: Amerikanci imaju samo jednu mogućnost da ostanu u Siriji

Bolton je rekao da Vašington ima sredstva u pregovorima sa Moskvom, jer se „Rusija u ovom trenutku tamo (u Siriji) zaglavila“.

„I ne mislim da oni žele da budu tamo zaglavljeni. Smatram da njihova fanatična diplomatska aktivnost u Evropi pokazuje da oni žele da pronađu nekog drugog, na primer, ko će snositi troškove za obnovu Sirije i oni u tome mogu da budu uspešni ili neuspešni“, istakao je Bolton, prenosi Rojters.

On je dodao da će SAD razmisliti o formatima saradnje sa drugim zemljama u Siriji, ali pod uslovom da budu izvedene iranske snage.

„Videćemo u čemu se mi i ostale (zemlje) možemo složiti u smislu rešavanja sukoba u Siriji. Ali postoji jedan preduslov — povlačenje iranskih snaga u Iran“, istakao je Bolton.

„Naši interesi u Siriji su da završimo likvidaciju teritorijalnog kalifata DAEŠ-a, da izađemo na kraj sa kontinuiranom pretnjom terorizma DAEŠ-a i da brinemo zbog prisustva iranskih odreda i redovnih snaga“, rekao je Bolton.

Bolton je napomenuo da je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa Trampom u Helsinkiju izjavio da Moskva ne može da prisili Iran da se povuče iz Sirije. „Ali on je takođe rekao da njegovi interesi i interesi Irana nisu isti. Zbog toga ćemo očigledno sa njim razgovarati o ulozi koju bi oni mogli da igraju“, rekao je Bolton, koji će se u četvrtak u Ženevi sastati sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala