Panika u Maleziji: Nestao radioaktivni materijal

© AP Photo / Rick BowmerZnak upozorenja o radioaktivnom materijalu
Znak upozorenja o radioaktivnom materijalu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Maleziji je u toku potraga za radioaktivnim uređajem koji je nestao iz jednog kamiona ranije ovog meseca, prenosi B 92.

Nadležni upozoravaju da se u radiografskom aparatu nalazi radioaktivna supstanca koja može izazvati opasnu kontaminaciju, ukoliko njome nestručno rukuje, prenosi Bi-Bi-Si. Takođe, opasnost postoji od toga da ta supstanca padne u pogrešne ruke, jer se od nje može napraviti takozvana „prljava bomba“.

Malezijske vlasti su potvrdile da je radiografski aparat nestao, ali tvrde da nema razloga za brigu i da je sve pod kontrolom.

Kako navodi Bi-Bi-Si, ono što je nestalo je predmet koji se zove industrijski radiograf i pripadao je kompaniji koja se bavi testiranjem, merenjem i inspekcijama za naftne, gasne i kompanije koje se bave teškom industrijom.

Ta sprava u sebi sadrži radioaktivni izotop iridijum-192, koji može izazvati izloženost radijaciji ili može biti iskorišćen za pravljenje oružja, kada se kombinuje s konvencionalnim.

Glavni policijski inspektor Mohamad Fuzi Harun kazao je da se sličan incident dogodio i prošle godine i da se od tada ništa ne zna o tom nestalom radioaktivnom uređaju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala