Tri kompanije dostavile prijave za strateško partnerstvo za RTB Bor

© Foto : LJ. Aleksić/RTB BorProizvodnja u RTB Boru
Proizvodnja u RTB Boru - Sputnik Srbija
Pratite nas
U predviđenom roku stigle su tri prijave za učešće u postupku privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.
RTB Bor - Sputnik Srbija
RTB Bor traži strateškog partnera

Do predviđenog roka koji je istekao danas u 13 časova prijave su poslale kompanije iz Kanade, Kine i iz Rusije, navodi Ministarstvo. Komisija za sprovođenje postupka pregleda dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će se nastaviti sa daljim postupkom.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade i Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koji su u proteklih godinu dana potpisali ugovor o poverljivosti i koji su radili „Dju dilidžens“.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila ranije u Majdanepku da su najmanje tri kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u RTB-u Bor. Na pitanje novinara da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

„Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U  zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu“, kazala je ona, preneo je Tanjug.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije u vrednosti od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. RTB ukupno zapošljava blizu 5.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala