Novi stanovnici Beogradskog zoo-vrta: Najlepše lame osvajaju šarmom (foto)

© Foto : pixabayAlpaki lama
Alpaki lama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zoološki vrt grada Beograda postao je bogatiji za četiri nova stanovnika, tačnije dve nove vrste. Radi se o najlepšim lamama — alpakama i o najvećim glodarima — kapibarama.

„Alpake su prvi put u našem vrtu, mada smo dosada pored običnih lama imali i lame gvanako. Pored toga što su mnogo lepše od drugih lama, alpake su poznate i po izuzetno kvalitetnoj dlaci koja može biti dugačka do 40 centimetara“, objavio je gradski vrt na svojoj stranici na Fejsbuku.

Svetlija alpaka je mužjak, dok je lepotica smeđe kose nova cura u vrtu. Još uvek nemaju imena, ali kada se malo priviknu na novi život na Kalemegdanu, za njih će se naći neka odgovarajuća. Pored njih, u Beograd su se preselile i kapibare, glodari dugi od 100 do 130 centimetara i teški od 50 do 60 kila.

Poznati su kao dobri plivači, koji mogu čak i da spavaju u vodi, držeći nosiće iznad površine, a onda i sjajni ronioci sposobni da ostanu potopljeni i do pet minuta!

Snalaze se i na kopnu, jer neki primerci mogu da trče brzo poput konja. Životinje su u našu prestonicu došle iz Ljubljane, kao deo razmene sa ondašnjim Zoo vrtom. Iz Beograda će se za Sloveniju stoga uputiti par crvenih kengura.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala