Sve spremno za turski projekat veka — kanal „Istanbul“

© REUTERS / Murad SezerMost preko Bosfora
Most preko Bosfora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je spremna za realizaicju najvećeg projekta — izgradnju kanala „Istanbul“, izjavio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.
Projekat Istanbulski kanal - Sputnik Srbija
Najluđa ideja novog turskog sultana — seče Rusiju tamo gde je najtanja (video)

„Dužina nove vodene arterije će iznositi 43 kilometra. S obe strane kanala će biti izgrađena dva nova grada. To je najveći projekat u istoriji Turske i predstavlja strateški značaj za zemlju. Spremni smo za njegovu realizaciju“, izjavio je Erdogan na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja na kom je opet izabran za njenog predsednika.

O izgradnji kanala „Istanbul“ Erdogan je govorio još 2011. godine, nazvavši ga jednim od najvećih projekata 21. veka. Kanal bi trebalo da značajno smanji saobraćajni protisak na moreuz Bosfor.

Izrada tehničko-ekonomske izvodljivost projekta kanala završena je još u decembru 2015. godine, a 2016. godine Parlament je usvojio zakon o dodeli zemlje za njegovu izgradnju. 

Izvesno je da će Istanbulski kanal biti širok 500 i dubok 30 metara. Dnevno će njime prolaziti od 150 do 160 brodova. U ovom trenutku „Suecmaks", najveći brod koji prolazi kroz Bosfor i Dardanele, može da preveze milion barela nafte. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala