Vučić: Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su osnovni ciljevi da se na Kosovu i Metohiji očuvaju mir i stabilnost, da se zaštite državni interesi i da se osiguraju prava, bezbednost i sigurnost naših ljudi.

Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas, poručio je predsednik i najavio da će 9. septembra, ako sve bude u redu, biti sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić i Tači saglasni — nastavak dijaloga u septembru

On je zapitao može li iko danas da kaže da je sve naše kada je reč o KiM, kad znamo da ne govorimo istinu. Naveo je da se definicija države sastoji od tri elementa — teritorije, stanovništva i vojske i policije. Od ta tri elementa, rekao je, samo u pojedinim delovima Kosmeta imamo stanovništvo i ništa više.

„A imamo granicu koju su neki 2011. postavili na Jarinju i Brnjaku, između Srba i Srba, to jest, Kosova i Srbije“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Na pitanje kakav mu je stav posle izjave kancelarke Angele Merkel da nema promene granica, predsednik Srbije je rekao da su nas i Nemačka i SAD „razgraničili“ onog časa kada su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova.

„Zato kad kažu da su protiv razgraničenja, to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu“, rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovu u Srbiji, upravo zato što ne prihvata takve granice.

On je istakao da nam Merkelova nije protivnik i da ne treba da zaboravimo šta je učinila za Srbiju u vreme migrantske krize, te koliko su i nemačke investicije doprinele tome da imamo rast BDP-a od 4,4 odsto.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Protivnici korekcije granica — političke kamikaze

On se osvrnuo na činjenicu da je mnogima zasmetalo pismo gradonačelnika 10 srpskih opština sa KiM. Podsetio je da su zbog drugačijeg mišljenja tražili njegovo hapšenje i da se Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju, a sad im smeta pismo gradonačelnika.

„Ja svu energiju ulažem da dobijemo za svakog Srbina na KiM nešto“, rekao je Vučić i konstatovao da baš zato i Tači kaže da mu je teško da razgovara sa njim.

Na pitanje o idejama da se očuva sever u sastavu Srbije, on je rekao da je to teritorija značajna i po veličini i po strateškom položaju, da su tu Gazivode, Balać i Trepča, a da su od svega važniji životi ljudi.

„Ali to ne znači da je sever Kosova važniji od Kosovskog Pomoravlja“, rekao je Vučić i istakao: „Borićemo se za svakog našeg čoveka na KiM“.

„Borim se da nešto dobijemo, za razliku od onih koji su sve izgubili“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala