Preminula Areta Frenklin

© AP Photo / Matt RourkeAreta Frenklin
Areta Frenklin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ikona soul muzike Areta Frenklin preminula je danas, okružena porodicom i prijateljima, u svom domu u američkom gradu Detroitu, nakon duge borbe sa teškom bolešću. Imala je 76 godina.

Početkom godine otkazala je dva najavljena koncerta, u aprilu i martu, a u javnosti se nije pojavljivala još od prijema koji je organizovala AIDS fondacija Eltona Džona u Njujorku, prošlog novembra.

Poslednji nastup Areta Frenklin imala je u Man centru u Filadelfiji u avgustu 2017. godine, kada je, prema navodima američkih medija, pobedila umor i slabost usled dehidracije i stoički izdržala na sceni do kraja koncerta.

Pojedini mediji su proteklih dana tvrdili da je „kraljica soula“ na samrti, okružena porodicom i prijateljima, ali porodica nije želela da potvrdi takve informacije. Ona je proteklih godina imala zdravstvenih problema, ali u javnosti nikada nije govorila od čega boluje.

Tokom 2010. godine pojavila se informacija da joj je dijagnostikovan rak pankreasa, ali je te navode brzo demantovala.

„Mnogo se piše, a mnogo toga nije istina. Osetila sam potrebu da se obratim javnosti. Ne znam odakle je došla vest da bolujem od raka pankreasa. U jednim novinama tvrde da je to rekao neko od članova moje porodice. Niko iz moje porodice to nikome nije rekao“, izjavila je tada Frenklinova.

U maju prošle godine, priznala je da se bori sa respiratornim infekcijama, a američki mediji su pisali da je izgubila mnogo kilograma i da joj se rak pankreasa vratio.

Porodica je zamolila njene poštovaoce da se mole i da im omoguće privatnost.

Areta Frenklin bila je ćerka baptističkog sveštenika. Rođena je u Memfisu, u Tenesiju 1942. godine, a porodica se kasnije preselila u Detroit. Počela je da peva u crkvi u kojoj je služio njen otac. Bila je majka četvorice sinova, a profesionalnu pevačku karijeru počela je sa 18 godina. Nakon ugovora sa kućom „Kolumbija rekords“, slavu i komercijalni uspeh doživela je prelaskom u „Atlantik“ 1967. godine.

U naredne tri godine, objavila je nekoliko najvećih hitova, među kojima su „Respect“ i „I Say a Little Prayer“.

Osvojila je 18 Gremi nagrada, ušla je u Dvoranu slavnih rokenrola 1987. godine, a tokom života prodala je 74 miliona ploča, što je čini jednom od najuspešnijih pevačica svih vremena.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala