Ruski ambasador: Rešavanje „slučaja Skripalj“ u interesu i Moskve i Londona

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko
Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nema nikakve veze s incidentom u Solsberiju, u kom su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Moskva želi da sarađuje s istragom u Londonu kako bi krivci bili kažnjeni, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.

„Mi smo s narodom Solsberija. Želimo da sarađujemo u istrazi o tom slučaju da bi se otkrila istina i zaštitili životi ruskih državljana. Očekujemo da će, na kraju krajeva, Britanija kazniti one koji su to učinili“, rekao je ruski diplomata u intervjuu za lokalni list „Solsberi džurnal“.

Jakovenko je, istovremeno, naveo da je vreme izgubljeno na dosadašnju istragu — pola godine — London postavilo u tešku situaciju.

Solsberi - Sputnik Srbija
Ambasada Rusije: London nasilno izoluje Sergeja i Juliju Skripalj

„Iz mog ugla, mnoge stvari su bile izokrenute. Ispričano je mnogo priča, ali nisu predstavljene činjenice“, rekao je on i dodao da su Rusiji potrebni rezultati istrage da bi shvatila šta se zaista dogodilo u Solsberiju.

Ambasador je negirao tvrdnju britanske premijerke Tereze Mej da je Moskva umešana u incident, jer je, navodno, u trovanju Skripalja upotrebljena supstanca A-234, poznata kao „novičok“.

„Rekli smo da ona može da se napravi u bilo kojoj savremenoj laboratoriji, uključujući britanski Porton Daun“, rekao je diplomata i dodao da je rešavanje „slučaja Skripalj“ u interesu obeju strana. 

U engleskom gradu Solsberiju početkom marta su otrovani Sergej i Julija Skripalj. Prema tvrdnjama britanskih vlasti, u incident je umešana Rusija, što Moskva kategorički negira. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala