Indija šalje čoveka u svemir do 2022.

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaIzložba Kosmonautike i vazduhoplovnog centra u paviljonu Kosmos na VDNKh
Izložba Kosmonautike i vazduhoplovnog centra u paviljonu Kosmos na VDNKh - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.
BRIKS - Sputnik Srbija
Milijarde, projekti, saradnja — BRIKS trn u oku Zapadu

Kako je rekao, time će Indija postati četvrta nacija koja je poslala muškarca ili ženu u svemir nakon Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, prenosi AP i dodaje da je svemirska kapsula koja će prenositi indijske astronaute testirana pre nekoliko dana.

Modi je to najavio u svom poslednjem govoru u svojstvu premijera povodom indijskog Dana nezavisnosti, a pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe početkom naredne godine, prenosi Tanjug.

„Indija je oduvek napredna u svemirskoj tehnologiji, a odlučili smo da će do 2022. godine, kad zemlja slavi 75 godina nezavisnosti, ili čak i pre toga, indijski sin ili ćerka ići u svemir sa nacionalnom zastavom u rukama“, rekao je Modi. 

Raketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
SAD hoće da ubede Indiju da ne kupuje S-400 od Rusije

Prvi Indijac u svemiru bio je Rakesh Šarma, koji je 1984. godine učestvovao u jednoj svemirskoj misiji Sovjetskog Saveza.

Indija se nada da će predstaviti tehnološke mogućnosti za istraživanje solarnog sistema, dok istovremeno koristi istraživanja iz svemira, kako bi rešila probleme kod kuće. 

Svemirski program vredan milijardu dolara godišnje već je pomogao u razvoju satelitskih, komunikacionih i daljinski osetljivih tehnologija i korišćen je za merenje podzemnih nivoa vode i predviđa vreme u zemlji koje pogoduje stvaranju suše i poplava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala