Amerika postavlja uslove za „otvoreno“ nebo

© Flickr / AirwolfhoundOC-135B izviđački avion
OC-135B izviđački avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su za poštovanje Dogovora o otvorenom nebu, ali je deo sredstava zamrznut sve dok se protiv Rusije ne preduzmu mere zbog kršenja dokumenta, saopštili su Sputnjiku u Stejt departmentu. Međutim, Moskva je izjavila da ne krši svoje međunarodne obaveze.
Američki avioni B-52 i F-16 i južnokorejski avioni F-15K lete iznad Južne Koreje - Sputnik Srbija
Zašto Vašington zatvara „otvoreno nebo“

„Budžet koji je predsednik potpisao zahteva od izvršnih vlasti da daju određene izveštaje i sertifikate, pre nego što iskoriste neka finansijska sredstva vezana za realizaciju SAD Dogovora o otvorenom nebu“, objasnio je predstavnik Stejt departmenta.

On je naglasio da je Vašington i dalje pristalica realizacije dogovora. To pokazuje dozvola za modernizaciju aviona „otvorenog neba“ i američke vazdušne flote.

Drugi deo ove tačke faktički zabranjuje vlastima da prihvataju odluke Konsultativnog saveta država Dogovora za sertifikovanje opreme, koji se koristi za prikupljanje informacija za vreme letova. Ova zabrana će važiti dok predsednik ne predstavi Kongresu izveštaj da Rusija poštuje dogovor. Među zahtevima prema Rusiji, ukazuje se na dobijanje odobrenja za letove iznad cele teritorije Moskve, Kalinjingradske oblasti, Čečenije i u delu desetina kilometara od granica Rusije sa Abhazijom i Južnom Osetijom.

U ponedeljak je Donald Tramp potpisao vojni budžet zemlje, koji ograničava finansiranje Dogovora o otvorenom nebu. Ruski MIP je ovaj korak nazvao „načinom za dalju intoksikaciju međunarodnih odnosa“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala