Tači: Možemo da stvorimo regiju poput Republike Srpske, predložiću to Vučiću

© AFP 2023Hašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponovno iscrtavanje granica, čime bi delovi Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo bi da okonča dugotrajne tenzije između Beograda i Prištine i da im omogući napredak ka članstvu u EU, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

On je u intervjuu za agenciju Rojters rekao da će svoj plan predstaviti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se u septembru sastanu u Briselu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

„Sada je definitivno trenutak da se koriguje granica između Kosova i Srbije, koja je duga oko 400 kilometara. To će pomoći da se izbegnu međuetnički problemi i da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je Republika Srpska“, rekao je Tači, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nemačka nas je već razgraničila

Britanska agencija napominje da Tači nije rekao šta bi Srbija mogla da dobije u zamenu za odustajanje od dela svoje teritorije na kojoj živi oko 55.000 etničkih Albanaca i dodaje da je Tači odbacio bilo kakvu mogućnost podele Kosova po etničkoj liniji.

„Korigovanjem granica će se definitivno izbeći podela Kosova, razmena teritorija, nove krize ili problemi, a čak i mogući novi rat“, naveo je Tači.

Rojters navodi da pojedini srpski mediji i političari predlažu prekrajanje granica koje podrazumeva da deo severnog Kosova, nastanjen pretežno Srbima, bude u sastavu Srbije, a zauzvrat da se, delovi južne Srbije, sa albanskom većinom, daju Kosovu.

Agencija objašnjava da na Kosovu živi blizu 100.000 Srba, a polovina od njih živi severno od reke Ibar u mestima u kojima čine većinsko stanovništvo. Ostatak živi južno od te reke u područjima u kojima su Albanci većina.

Većina Srba koji žive na Kosovu ne priznaju privremene institucije u Prištini i Beograd smatraju svojim glavnim gradom, dodaje se u tekstu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje rekao da je spreman na kompromis o razgraničenju sa Kosovom, mada, kako napominje Rojters, posmatrači smatraju da su pozicije Beograda i Prištine i dalje jako udaljene.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp...

Agencija, takođe, navodi da većina Srba Kosovo smatra kolevkom svoje nacije i pravoslavne, hrišćanske vere.

Zapadne zemlje, napominje agencija, ne gledaju blagonaklono na korigovanje granica na Balkanu, jer, smatraju da bi to moglo da bude destabilizujuće po region.

Međutim, Tači je rekao da je uveren da će zapadne zemlje podržati bilo koji sporazum koji potpišu on i Vučić, a za koji veruje da će biti postignut do februara 2019. godine.

„Ukoliko se strane dogovore u procesu dijaloga i postignu neki sporazum, EU i Sjedinjene Države će podržati bilo koji dogovor o korekciji granice“, izjavio je Tači.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala