Mobilni telefon i romantično putovanje došli glave norveškom ministru

© AFP 2023 / ESPEN SAND / NTB ScanpixNorveški ministar za ribarstvo Per Sanberg
Norveški ministar za ribarstvo Per Sanberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveški antiimigrantski orjentisani ministar za ribarstvo Per Sandberg optužen je zbog romantičnog putovanja u Iran, koji norveške obaveštajne službe redovno navode kao jednu od zemalja koje navodno vrše špijunažu protiv te skandinavske zemlje.

Per Sandberg je podneo ostavku, nakon što je priznao da je otišao u Iran bez znanja premijerke Erne Solberg, a jedan od razloga je i nošenje službenog telefona sa sobom, što predstavlja kršenje sigurnosnih protokola, prenosi Bi-Bi-Si.

Pedesetosmogodišnji Sandberg je zamenik lidera populističke stranke Progresa, koja je deo vladajuće koalicije sa konzervativcima i liberalima. Kritičari kažu da Sandberg nije trebalo da nosi svoj službeni telefon, jer ga je na taj način mogao izložiti „iranskim špijunima“.

Špijuni - Sputnik Srbija
Dvostruki agenti: Kome su francuski špijuni odali državne tajne

Premijerka Erna Solberg je rekla da je naredila Sandbergu da preda svoj telefon policiji radi provere sigurnosti. Norvežanin je takođe podneo i ostavku na sve funkcije u stranci Progresa.

„Sâm je tražio da se povuče i mislim da je to bila ispravna odluka“, rekla je Solbergova novinarima.

„Sandberg nije pokazao neophodnu dozu zdravog razuma kada je u pitanju rešavanje bezbednosnih problema“, dodala je ona.

Devojka Pera Sandberga, Bahareh Letnes, je dvadesetosmogodišnja bivša misica koja se bavi poslovima izvoza ribe, državljanka je Norveške i negirala je bilo kakve veze sa iranskom Vladom.

U međuvremenu je objavljeno da je Sandberg takođe prekršio bezbednosni protokol, kada je u maju nosio svoj službeni mobilni telefon tokom posete Kini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala