Asada isporučuju Crnoj Gori?

© Sputnik / Aleksandar MilačićCrna Gora - granica
Crna Gora - granica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je crnogorsko tužilaštvo zatražilo hapšenje bivšeg operativca američke Centralne obaveštajne agencije CIA Džozefa Asada, optužujući ga za učešće u pokušaju državnog udara u izbornoj noći, nekadašnji agent je odbacio te optužbe i pozvao SAD da odbiju zahtev za njegovo izručenje.
Palme i zalazak sunca - Sputnik Srbija
Minut pred odlazak na plažu: Dosad najapsurdnija odluka u aferi „državni udar“

Asad je u izjavi objavljenoj preko svog advokata Vinsenta Sitra saopštio da je u Crnoj Gori bezbednosno savetovao zapadnopolitičkog konsultanta.

„To je lažna kampanja protiv lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili državnom udaru u Crnoj Gori“, naveo je Asad, piše CDM, pozivajući se na britanske medije.

On je ocenio da su navodi tužilaštva da je reč o zaveri, zapravo, prava zavera.

„Tvrdnje režima o pokušaju državnog udara su potkopane načinom na koji su rukovodili takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu puštena je iz pritvora“, rekao je Asad i dodao da su zaverenici, navodno, planirali da koriste oružje, lovačke puške, koje je vlast uništila i da odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita.

„Režim je odbio zahtev da pokaže dokaze koji potvrđuju njihove navode i nazvao ih je državnom tajnom“, kazao je Asad.
Nakon što je objavljena informacija da Crna Gora traži da Asad bude uhapšen, američki mediji su se izuzetno zainteresovali za njega, a TV Foks ga je intervjuisao.

On je, odgovarajući na pitanje zašto je baš sada Crna Gora krenula na njega, kazao da misli da je to „zbog reči CIA, zavera, zbog kojih se pravi ogromna medijska pažnja“.

Crnogorska policija - hapšenje tokom izbornog dana - Sputnik Srbija
Preokret: Tužilaštvo našlo američki trag u aferi „državni udar“

„Ako pogledate vrednosti NATO-a i pogledate radnje države kao što je Crna Gora, one su kontradiktorne onome što i NATO i ja lično smatramo veoma dragim“, rekao je Asad.

Kako je rekao, NATO i američka administracija treba da podrže demokratske vrednosti i ljudska prava „koja smatramo svetim“, i da ne dozvole Crnoj Gori da zatraži ekstradiciju njega niti bilo koga drugog koga vide kao političkog protivnika, a „kako bi utišali glasove koji podržavaju demokratiju“.

U optužnici protiv 14 osoba se tvrdi da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vreme izbora. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala