Zaev: Verujem da ćemo izabrati evropsku Makedoniju

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Panelom „Na putu ka Briselu preko Ohrida“ u Skoplju je obeležena 17. godišnjica Ohridskog mirovnog sporazuma, a premijer Zoran Zaev je poručio da je taj okvirni sporazum garancija da nasilje nikada više neće biti mehanizam za postizanje političkih poena.

Ohridskim mirovnim sporazumom su pre 17 godina okončani sukobi sa Albancima i postavljeni temelji za izgradnju i puno funkcionisanje demokratskog multietničkog društva.

Kao učesnik panela, Zaev je izrazio poštovanje prema političarima koji su pre 17 godina skupili snagu i nakon dugih i napornih pregovora uspeli da postignu sporazum i okončaju tadašnji sukob sa pripadnicima albanske manjine 2001. godine.

General Kertis Skaparoti, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi - Sputnik Srbija
Komandant NATO-a za Evropu nudi pomoć Skoplju

Ohridski okvirni sporazum je i osnova za izgradnju suživota među različitim etničkim zajednicama koje žive u Makedoniji, naglasio je Zaev.

„Danas gradimo Makedoniju kao društvo“, kazao je Zaev i dodao da je samo godinu dana nakon formiranja nove Vlade, ta do tada izolovana zemlja postala otvorena za odnose sa susedima i istrajna u naporima za integraciju u EU i NATO.

On je spomenuo Ugovor o dobrosusedskim odnosima koji je pre godinu dana potpisan sa Bugarskom, ali i istorijski sporazum za rešavanje spora s Grčkom, te ponovio da je pritom makedonski identitet zagarantovan.

„Kao što je pre 17 godina hrabrost građana i naših političara izvukla Makedoniju iz krize, sada nam se daje mogućnost da budemo hrabri, da donesemo pravu odluku kako bismo osigurali našu budućnost, budućnost naše dece. Znam da ćemo se 30. septembra ujediniti i da ćemo napredovati ka boljoj budućnosti Makedonije. Siguran sam i čvrsto verujem da ćemo izabrati evropsku Makedoniju“, rekao je Zaev.

Ali Ahmeti, lider albanske partije DUI, manje članice vladajuće koalicije, primetio je da u prošlosti čak i najveći optimisti nisu mislili da će posle 17 godina, Makedonija biti primer rešavanja sukoba i transformacije konfliktne situacije u dijalog.

„Imajte na umu da je NATO igrao važnu ulogu u sprečavanju daljeg širenja sukoba u Makedoniji. I tada je bilo zemalja koje nisu htele da Makedonija bude stabilna i da se kreće napred“, rekao je Ahmeti i dodao da su progresivne snage ostvarile pobedu.

Ahmeti je kazao da građani treba da budu svesni da je uspešan referendum zapravo njihov uspeh.

Istakao je da su rešavanje spora sa Grčkom i predstojeći referendum tačka koja bi trebalo da ujedini sve građane Makedonije oko evroatlantskog puta.

Skoplje - Sputnik Srbija
Savet Evrope: Razočaravajući učinak u Makedoniji

„Mi ćemo se angažovati sa svim zainteresovanim stranama kako bismo se mobilizovali i informisali svakog građanina o značaju referenduma i o tome šta je to što će nam on doneti, a to su mir i stabilnost“, rekao je Ahmeti, prenosi Tanjug.

Poslanica Dafina Jovanovska Stojanovska iz opozicione stranke VMRO-DPMNE rekla je da je Ohridski okvirni sporazum važan u pravcu sprečavanja krvoprolića iz prošlosti.

Ona je izrazila nadu da je tim sporazumom zauvek skrajnut nacionalistički i šovinistički pristup političkih elita.

Jovanovska je, međutim, primetila da je za građane Makedonije najvažniji ekonomski aspekt, odnosno bolji život jer siromaštvo, kriminal i korupcija su i dalje prisutni.

„Makedonija je naš zavet i naša sudbina, njena prošlost je veoma važna, a ono što se danas dešava će jednog dana biti prošlost“, rekla je makedonska političarka.

Dodala je i da se nada da će građani Republike Makedonije imati poslednju reč u određivanju budućnosti zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala