Jesu li izraelski avioni preleteli i Jasenovac? (video)

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelski vojni avioni F-15
Izraelski vojni avioni F-15 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija se i ove godine s bolom prisećala Oluje, operacije hrvatske vojske u kojoj je oko 250.000 Srba prognano, oko dve hiljade ubijeno, a gotovo isto toliko se vodi kao nestalo. Hrvati su ponovo slavili

„Početak avgusta je težak za nas Srbe, to su tužni dani, a posebno za nas Krajišnike“, kaže za Sputnjik pukovnik u penziji Vojske Republike Srpske Krajine dr Kosta Novaković.

Jedan od funkcionera u Zagrebu je rekao da je „Hrvatska prije 23 godine ostvarila svoj vekovni san“, vekovni san da nema Srba. Novaković objašnjava da Hrvati slave navodnu pobedu, a zapravo progon kompletnog naroda, etničko čišćenje. Naglašava da je njihovo slavlje zapravo predstavlja nastavak Oluje iz 1995. godine.

Šta je po vašem mišljenju bila Oluja?

— Oluja je agresija na Republiku Srpsku Krajinu koja je postojala četiri godine. To je bio napad na vlastiti narod koji je bio konstitutivan u bivšoj Republici Hrvatskoj. Oluja je progon 250.000 hiljada kompletnog srpskog stanovništva sa područja Republike Srpske Krajine. To je agresija na zaštićeno područje Ujedinjenih nacija po Vensovom planu, po Rezoluciji 743, od 21. februara 1992. godine. Oluja je takođe pljačkanje, uništavanje celokupne pokretne i nepokretne imovine sa težištem na razaranju i na spaljivanju kuća. Ubijeno je 1.861 Srba i to nije konačan broj. Njih je Franjo Tuđman tobože pozivao da ostanu, a u stvari je sve činio da oni budu prognani. Tuđman je rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela, jer je po njihovim ocenama samo tako mogla da ostvari samostalnost.

Sa izraelskim premijerom Benjaminom Bibijem Netanjahuom, Žamboki je radio deset godina. Pamti ga kao izvrsnog privrednika i prodornog čoveka koji je izraelsku industriju nameštaja uveo na američko tržište. - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija je uvređena; Netanijahu dolazi u Beograd

Znamo li posle toliko godina kako se definiše taj rat?

— Hrvati stalno govore da je to otadžbinski, pravedni rat i kod njih nema rasprave po tom pitanju. Hrvatski Sabor je 13. oktobra 2000. doneo Deklaraciju po kojoj oni definišu rat, a valjda je rat pojava koja se definiše sociološki i politikološki. O njemu treba da govore istoričari, stratezi različite struke ljudi, ali u Hrvatskoj postoji samo istina koja je data u toj njihovoj Deklaraciji. Smatram da je rat u Hrvatskoj bez sumnje bio građanski. Kada su sukobi počeli Republika Hrvatska nije bila međunarodni subjekt kao što to nije bila ni Srbija za koju su rekli da je bila agresor. Kada je Hrvatska priznata 22. maja 1993. u Hrvatskoj više nije bilo vojnika JNA, jer su povučeni tri dana pre, 19. maja. Pored toga, Hrvatska je čak 16 puta potpisala sporazume sa bivšom JNA u vezi sa primirjem.

Kolika je šteta što Franji Tuđmanu nije suđeno?

— To je velika šteta. Tuđman je rekao da kad on bude predsednik Hrvatske, onda će Krajina biti crvena od krvi. Kako je on mogao da zna 1989. da će biti predsednik? Prema njegovom mišljenju čak je i genocid dozvoljen. On je u svojoj knjizi „Bespuća povijesne zbiljnosti“ rekao da je genocid svojstven, da se dešavao kroz istoriju i da ga treba prihvatiti kao nešto što je normalna pojava koja prati čovečanstvo, a onda je hrvatski katolički teolog Živko Kustić, koji je bio dugo godina urednik „Glasa Koncila“ 2002. dodao da Tuđmanu pomogne: „Veliki narodi se ne odriču svojih velikih ljudi, čak i onih koji su činili povijesne zločine“.

Tuđmanovi transkripti sa Briona 31. jula 1995. pokazuju da je postojala jasna namera da Hrvatska dođe do poseda teritorije…

— Transkripti na Brionima sve objašnjavaju. Zašto je Tuđman dao da se snimaju ti transkripti, koji su za njega optužujući i da 1999. nije umro bilo bi mu suđeno. Međutim, znao je da je bolestan i on se bojao da novije generacije neće da istaknu njegovu ulogu, a hteo je da bude drugi otac nacije. Tuđman je u Haškom tribunalu apostrofiran kao vođa zločinačkog poduhvata i u nedavnoj presudi pripadnicima HVO iz hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a oni su osuđeni po liniji zločinačkog poduhvata. Iako su u prvostepanoj presudi dosta realno bili osuđeni, u drugostepenom predmetu Gotovina i Markač su oslobođeni. Rečeno je da su zločini učinjeni, ali su oslobođeni zbog nekih tehničkih procedura, a mislim da je to politička odluka ovog žalbenog veća drugostepenog suda.

Izraelski vojni avion  F-16 - Sputnik Srbija
Srbija Izraelu: Šta će vaši avioni na proslavi Oluje? Ovo nije prijateljski gest!

Ovogodišnju proslavu Oluje uveličali su i izraelski avioni zbog kojih je Srbija protestovala…

— Nije bilo mesta izraelskim avionima da lete iznad Knina. Iako su pravdali da je to letačka prodajna izložba smatram da možda samo neko nije dovoljno razmišljao o tom postupku. Ja bih voleo da znam da li su ti avioni, koji su verovatno poleteli iz Zagreba, preleteli Jasenovac ili Jadovno gde je pored Srba i Roma ubijeno i mnogo Jevreja. Bojim se da tamo nisu bili.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je navelo da je njihov pukovnik Ivan Mašulović u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom učestvovao na obeležavanju Dana pobede u Kninu. Da li je morao da bude tamo?

— Trebalo je to izbeći ali postoji izraz koji odgovara sadašnjem ponašanju zvanične Podgorice, a to je da pojedinci žele da budu veći katolici od Pape. Vlast u Crnoj Gori želi da bude veća članica NATO od ma koje druge i taj potez nije bio korektan ni neophodan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala