Makron bi s Putinom da razgovara o zatvorenom ukrajinskom režiseru

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografija24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018
24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron namerava u petak da razgovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji u vezi sa štrajkom glađu ukrajinskog režisera Olega Sencova koji je u zatvoru u Rusiji, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na izvor u Jelisejskoj palati.

Sencov, koji odbija da unosi hranu, pod stalnim je nadzorom medicinskih radnika u ustanovi u kojoj izdržava kaznu i lekara-specijalista gradske bolnice.

Novinar Kiril Višinski, urednik portala RIA Novosti Ukrajina na sudu u Hersonu - Sputnik Srbija
Peskov: Niko ne traži razmenu ruskog novinara za ukrajinskog režisera

Zaštitnica ljudskih prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova u četvrtak je dobila nove fotografije Sencova, na kojima se vidi kako režiser stoji u zatvorskoj ćeliji, rekao je njen portparol Aleksej Zlovedov. 

Na fotografijama Sencov u zatvorskoj uniformi stoji ispred dva kreveta, a na jednom od njih leže dve knjige.

Niz medija je ranije, pozivajući se na stranicu Sencovljeve rođake Natalije Kaplan na Fejsbuku, saopštio da je zdravstveno stanje osuđenog režisera ozbiljno pogoršano.

Kaplanova je na društvenoj mreži napisala da je dobila pismo od brata u kojem je on obaveštava da mu je „kraj blizu“. 

Zlovedov je u četvrtak ujutru saopštio da je Sencovljev lekar u četvrtak ujutru saopštio da je stanje zatvorenika „relativno stabilno“.

U avgustu 2015. godine Sencov je osuđen u Rusiji na 20 godina zatvora za organizaciju terorističkih napada na Krimu. Na deset godina je zatvoren njegov saradnik Aleksandar Koljčenko, a u slučaj su umešani i Aleksej Čirnij i Genadij Atanasjev, koji su dobili po sedam godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala