Kijev zabranio ruskim diplomatama pristup Višinskom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKiril Višinski u sudu
Kiril Višinski u sudu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnicima ruskog konzulata u Odesi ne dozvoljavaju da posete uhapšenog rukovodioca portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Kijev se poziva na ukrajinsko državljanstvo Višinskog. 

„Ambasada Rusije u Ukrajini i Generalni konzulat Rusije u Odesi drže ovu situaciju pod kontrolom, pružajući pomoć predstavnicima odbrane uhapšenog“, rekla je Zaharova. 

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marja Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Nove sankcije Rusiji – zavera Londona i Vašingtona

Slučaj Kirila Višinskog

Rukovodilac portala „RIA Novosti Ukrajina“ uhapšen je 15. maja pored njegove kuće u Kijevu pod sumnjom da je počinio veleizdaju i da je podržavao DNR i LNR. Preti mu zatvorska kazna do 15 godina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je situacija „apsolutno bez presedana“. Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je reč o proizvoljnom ponašanju, a Moskva je uputila Kijevu protestnu notu sa zahtevom da se prekine nasilje nad predstavnicima medija.

Odbrana se žalila na hapšenje novinara, ali je sud odbio žalbu. Tokom zasedanja, Višinski se obratio za pomoć ruskom predsedniku i saopštio da će se odreći ukrajinskog državljanstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala