Nova misija: Amerika „opismenjuje“ Makedonce za specijalni cilj

CC0 / pixabay / Makedonija
Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika namerava da izdvoji pet miliona dolara za „povećanje medijske pismenosti“ građana Makedonije, navodi se u dokumentima Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).
Logo „Glasa Amerike“ - Sputnik Srbija
Medijska ofanziva Zapada na Srbiju — protiv Rusa

Kako se precizira, sredstva će biti namenjena nezavisnim novinarima, a biće uložena i u integraciju etičkih standarda kada je reč o uređivačkoj politici makedonskih medija.

U dokumentima se ocenjuje i da je ova mera neophodna jer se u Makedoniji sve više mogu primetiti aktivnosti po pitanju širenja dezinformacije, koje najverovatnije podržava Rusija.

Takođe, ukazuje se i na to da je za vreme prethodne vlasti u Makedoniji dezinformacija bila normalna stvar, sa ciljem da se u javnosti pobude osećanja razočarenja u demokratske procese, ali i demokratske vrednosti u celini.

Podsetimo, septembra prošle godine mediji su pisali da Amerika i njeni saveznici iz Severnoatlantske alijanse nameravaju da u Srbiji pokrenu projekat „Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu“, kao i da je u tu svrhu Kongres SAD već izdvojio određena sredstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala