Od virusa Zapadnog Nila do sada umrlo devet osoba

© REUTERS / Paulo Whitaker/File PhotoKomarci
Komarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je do sada od virusa Zapadnog Nila umrlo devet osoba, a registrovana su 102 obolela slučaja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
Komarci - Sputnik Srbija
Komarci prete: U Srbiji 11 osoba obolelo od groznice Zapadnog Nila

Kako se navodi, preminuli od virusa Zapadnog Nila su sa Južnobačkog područja (tri), iz Beograda (pet) i jedan iz Južnobanatskog okruga.

Slučajevi oboljevanja od tog virusa zabeleženi su u Beogradu (44), Južnobačkom okrugu (22), Južnobanatskom (18), Zapadnobačkom (6), Srednjebanatskom (4) i po dva u Sremskom, Podunavskom, Severnobanatskom i Braničevskom okrugu, prenosi Tanjug.

Podseća se da je infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično prvi put registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine i navodi da je od tada do 2017. prijavljeno 574 slučaja, a umrla je 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culedž pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. 

Glavni „rezervoar“ zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno takozvani slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala