Brišu sve sovjetsko: Ukrajina vraća nacionalistički pozdrav u vojsku

© Sergej Sanovski, lična arhivaBaza puka „Azov na territoriji sanatorijuma „Briz“, Berdjansk. Sergej Sanovski.
Baza puka „Azov na territoriji sanatorijuma „Briz“, Berdjansk. Sergej Sanovski. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine i vrhovni komandat Petra Porošenka naložio je da se promeni vojni pozdrav u ukrajinskoj vojsci i da se uvede parola ukrajinskih nacionalista: „Slava Ukrajini“, rekao je ministar odbrane Stepan Poltorak agenciji „Ukrinform“.
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Ukrajina: Referendum u Donbasu bi razvalio državu

„Predsednik Ukrajine je naložio da se pripremi promena zakona kojim se utvrđuju vojni ustavi, jer se u vojnim ustavima određuje kako se treba pozdravljati. Takvi predlozi se pripremaju i nadam se da će nakon povratka sa odmora narodni poslanici to usvojiti u celini“, rekao je Poltorak.

Tako će sovjetski pozdravi „Drugovi, zdravo“ i „Želim vam zdravlje“ biti zamenjeni parolama „Slava Ukrajini“ i „Herojima slava“.

Poltorak je dodao da je novi zakon skoro gotov i da će ga Porošenko dati na razmatranje Vrhovnoj radi.

Prema Poltorakovim rečima, novi ratnički pozdrav će biti korišćen tokom vojne parade u Kijevu na Dan nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta.

Slogan „Slava Ukrajini“ je nastao u periodu Drugog svetskog rata, kao lozinka-pozdrav članova Organizacije ukrajinskih nacionalista i Ukrajinske ustaničke vojske, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala