Grčka: Situacija oko proterivanja diplomata otrgla se kontroli

© REUTERS / Yannis BehrakisZastave Grčke i EU
Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka nije nameravala da informacija o diplomatskom konfliktu sa Rusijom bude javna, već se stvar otrgla kontroli, izjavio je ruskim medijima neimenovani izvor iz grčke Vlade.

Kako je rekao, Vlada i Ministarstvo inostranih poslova predlagali su ruskoj Ambasadi u Atini da reše konflikt na drugačiji način. Međutim, dogodilo se što se dogodilo i potom nijedna strana nije mogla da kontroliše dalji sled događaja.

„Konflikt se zahuktao. Pogoršanje odnosa nije u interesu ni jednoj, ni drugoj strani“, rekao je on.

Grčka zastava - Sputnik Srbija
Evo koga je Rusija proterala kao odgovor Grčkoj

Izvor je precizirao i da do dolaska šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa u Moskvu 13. juna nije bilo ni u planu da se bilo ko proteruje iz Grčke.

„To nije bilo u planu, a da jeste, Kocijas ne bi otputovao u Moskvu. Cilj njegove posete bio je da se pronađe način kako da se reši situacija u kojoj su se našli grčko-rusko odnosi u poslednje vreme. Ne možemo reći da su ti odnosi bili loši, već da su bili u stagnaciji. Susret Kocijasa sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom bio je odličan, razgovarali su o brojnim pitanjima“, rekao je.

Prema njegovim rečima, informacija koja se potom pojavila u medijima, dovela je do diplomatske krize, a to je usledilo nedelju dana pošto se Kocijas vratio u Grčku.

On je takođe rekao da je na Grčku bio izvršen pritisak spolja, kako bi se solidarisala sa Zapadom po pitanju proterivanja diplomata zbog incidenta u Solsberiju, kada su Sergej Skripalj i njegova ćerka bili otrovani.

Izvor je takođe podsetio i da je to sve objavio grčki list „Katemirini“ 11. jula, pozivajući se na neimenovane izvore, kao i da se taj list u Grčkoj smatra prozapadnim. Samim tim, nije isključeno da je informacija procurila iz Ambasade SAD u Atini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala