Počelo je: Zabrana koja bi Ameriku mogla da gurne u informativni rat

© REUTERS / Lucas JacksonAleks Džouns
Aleks Džouns - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vodeće onlajn platforme u SAD „Fejsbuk“, „Epl“, „Jutjub“ i „Spotifaj“ donele su zajedničku odluku da zabrane desničarski kanal „Info vors“, koji vodi kontroverzni novinar Aleks Džouns, pod opravdanjem da on širi „govor mržnje“.
Internet - Sputnik Srbija
Da li je paralelni internet uopšte moguć

Zamenik urednika „Info vorsa“ Pol Džozef Votson objavio je na Tviteru da je „Fejsbuk“ trajno zabranio stranicu ovog kanala zbog nedokazanog govora mržnje, a potez je opisao kao „jeziv presedan za slobodu govora“.

„Fejsbuk“ je potvrdio da je zabranio „Info vors“, navodeći da su četiri stranice ovog informativnog kanala „u više navrata kršile standarde Fejsbuka“. „Epl“ je takođe naveo da „ne toleriše govor mržnje“ i da i dalje predstavlja „širok spektar pogleda“, sve dok su ljudi u stanju da poštuju razlike u mišljenjima.

„Jutjub“ se ubrzo oglasio saopštenjem u kojem se navodi da je nalog Aleksa Džounsa „ukinut zbog kršenja pravila Jutjuba“. „Spotifaj“ navodi da je uklonio sve Džounsove podkaste zbog sadržaja koji sadrži „mržnju“.

Ova odluka je izazvala žestoku raspravu na Tviteru, gde su neki branili zabranu, dok su drugi tvrdili da je reč o kršenju slobode govora.

Tviterašica Emilija oduševljena je odlukom.

„To što je ’Epl‘ uklonio Aleksa Džounsa i ’Info vors‘ nije nikakva užasna cenzura nad konzervativcima. On je govorio da masakr u Sendi Huku nije stvaran. On je tužio roditelje iz te škole. On je rekao da Holokaust nije stvaran. On nije samo konzervativac. On je teoretičar zavere koji povređuje ljude“, napisala je ona.

Korisnik Tvitera Adorabl Diplorabl nikako se ne slaže.

„Ono što su tehnološke gazde odlučile da urade „Info vorsu“ jeste ono što se dešava stotinama hiljada slobodnomislećih patriota, pa je tako i moj nalog skinut s Tvitera na tri nedelje bez ikakvog razloga. Podignite glas protiv cenzure dok još uvek možete“, napisao je on.

Tviteraš Helt Rejndžer navodi da je ova odluka dokaz da je cenzura izmakla kontroli.

„’Gugl‘, ’Jutjub‘, ’Spotifaj‘ i ’Fejsbuk‘ su sada otvoreno uključeni u onlajn aparthejd nakon grube zabrane Aleksa Džounsa i ’Info vorsa‘. Sve zabrane zasnovane na takozvanom govoru mržnje zapravo znače da je to sve ono što liberali ne žele da čuju“, napisao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala